11.
carn fresca
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Carn procedent d'un animal acabat de sacrificar que ha estat airejada i no s'ha sotmès a cap altre tractament que no sigui el fred no inferior als 0 ºC. [...]
|
12.
carn halal
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències socials
Carn d'un animal matat segons els ritus musulmans. [...]
|
13.
carn marbrenca
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Carn amb infiltracions greixoses entre les fàscies musculars que li donen una melositat especial. [...]
|
14.
carn picada
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Carn que ha estat triturada en fragments molt petits mitjançant aparells mecànics. [...]
|
15.
carn PSE
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Carn de color rosa pàl·lid, molt humida i tova, amb un pH àcid degut a l'acumulació d'àcid làctic en el múscul, que indica l'estrès que ha sofert l'animal en els moments anteriors al sacrifici. [...]
|
16.
carn reposada
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Carn un cop desapareguda la rigidesa cadavèrica, en la qual es produeixen modificacions químiques, fisicoquímiques, histoquímiques, histològiques i organolèptiques. [...]
|
17.
carn repugnant
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Carn que presenta una olor i un aspecte disconformes amb el gust dels consumidors i que, tot i no ser nociva, es retira del mercat. [...]
|
18.
carn sangonosa
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Carn infiltrada de sang a causa d'un dessagnament defectuós o d'un traumatisme o una lesió. [...]
|
19.
carn vermella
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
Carn que presenta un color vermell quan és crua i més fosca quan es cuina. [...]
|
20.
carn viva
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
En una ferida, una plaga, etc, carn que té sensibilitat. [...]
1 Els músculs del cos humà i dels animals. molsa, massa carnosa d'una persona. tou, en certes frases. El tou de la cama. palpís, tou de carn. molla. La molla dels braços, de les cames, de les cuixes, de les anques, etc. Tenir bones molles, tenir moltes carns, estar gras. polpa. La polpa dels dits. carnassa, abundància de carn. carnussa, abundància fastigosa de carn. carnatge, tota mena de carn, esp. la que destrossen les bèsties de presa. carnadura (→), manera d'ésser la carn, quant a la guarició de les ferides. Tenir bona carnadura. carnús, carn dolenta adherida a la pell d'un animal escorxat. Cp. carnació: color de les carns d'una persona. Blanc de carnació. 2 La carn dels animals considerada com a aliment. tall, la carn d'un guisat, per oposició als vegetals, suc, etc. Només li agrada el tall. morterol, carn capolada en el morter. carn blanca (del pit de gallina o pollastre) carn de pèl (de conill, llebre, etc.) carn de ploma (d'ocells) carn de llet (d'animals de llet) salvatgina (de bèstia salvatge, de caça) porquim, carn de porc. frescum o frescumada, carn de porc matat de poc. salaó o salums, carn salada. xixina, carn picolada o trinxada. carn magra (sense greix, es diu esp. de la carn de porc) carn d'olla, olla o bullit, carn bullida amb altres ingredients per a fer el brou de l'escudella. pellanc, tall de carn. pelleringa, tros prim de carn en què hi ha molta pell. carnús, carn mig passada. carnum, carn passada. Pudor de carnum. palpís, tros de carn sense os. carnalatge, carn feta a trossos i salada que serveix de provisió en una nau. bistec, tall de carn de bou, de vedella, etc. filet, tros prim de carn o de peix, sense os o sense espines; també, tros de llom del bou, etc. llenca, bistec (Alc.). entrecot, tros de carn tallat entre dues costelles. llonza, tros de carn de moltó, de porc, etc., adherida a una costella falsa. gadolla, carn introduïda de contraban, a l'època dels burots municipals. 3 (d'un fruit) drupa molsa polpa bessó, carn d'un fruit de clofolla, especialment de l'ametlla. 4 → cos, sexualitat. © Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana |