41.
mussaca
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Plat fet a base de capes alternades d'albergínia i de carn picada barrejada amb ceba, cuit al forn. [...]
|
42.
maçoneria 1
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Obra de calç, ciment, o algun altre material de cohesió, i pedra picada. Maçoneria de morter, de pedra seca, gabionada. [...]
|
43.
allipebre
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Salsa coent composta de pebre i una picada d'alls i ametlles, molt popular a la Ribera Baixa. Allipebre d'anguiles. [...]
|
44.
taràntula
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Aràcnid de l'ordre dels araneids, de color fosc i de picada poc dolorosa, al qual s'atribuïa el tarantisme (Lycosa tarentula). [...]
|
45.
picadura
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Acció de picar; l'efecte. Tabac picat. Un paquet de picadura per a la pipa. Conjunt dels pics o forats que presenta una cosa picada. [...]
|
46.
mondongo
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Carn picada per a embotit. Botifarra de sang, amb carn i altres condiments, generalment feta a casa. Brou o plat fet amb aquest tipus de botifarra. Matança del porc. [...]
|
47.
romesco
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Salsa feta amb nyores, tomàquets, alls i cebes escalivats, una picada d'ametlles o avellanes, oli i altres ingredients, que se serveix com a condiment d'un plat, principalment de peix. [...]
|
48.
ballaruc
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Cecidi esfèric que es forma a les fulles i a les branques del roure i d'altres vegetals per la picada de certs insectes que hi dipositen llurs ous. Bony al front. [...]
|
49.
xistorra
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Embotit llarg i prim fet amb una mescla de carn picada o trossejada de porc o de porc i boví, cansalada o greix de porc, sal, pebre vermell i all, originari de Navarra. [...]
lasanya
|
50.
lasanya
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Plat format per capes de pasta de farina de forma quadrada o allargada i carn picada o verdura, cuinat amb salsa i formatge. Peça plana de pasta alimentosa de farina per a fer lasanya. [...]
|