1.
vi
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
Vi blanc. Vi claret o simpl. claret. Vi negre o vi roig. Vi dolç. Vi sec. Vi ranci. xarel·lo(fam.) remost, revío resaigües, vi obtingut tirant aigua a la brisa. aiguarelles, vi molt flac o molt rebaixat. vi escumós (o espumós), xampanyo cava. Xampany és una adaptació del francès champagne. Es [...]
Vi blanc. Vi claret o simpl. claret. Vi negre o vi roig. Vi dolç. Vi sec. Vi ranci. xarel·lo (fam.) remost, reví o resaigües, vi obtingut tirant aigua a la brisa. aiguarelles, vi molt flac o molt rebaixat. vi escumós (o espumós), xampany o cava. Xampany és una adaptació del francès champagne. Es tracta d'una denominació controlada i protegida per la llei i només es pot aplicar, de dreta llei, al vi escumós procedent de la regió francesa de la Champagne. Per això s'ha introduït la denominació oficial de cava per al xampany fabricat a Catalunya. vi generós, vi de molts graus, reconfortant. vinet, vi flac, de poca graduació. xacolí, íd. pixarelles, vi de baixa qualitat. © Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana |
2.
alcohol
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
etanol esperit de vi, alcohol extret del vi, dit també alcohol etílic. carbinol, alcohol metílic. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
3.
transvasar
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
trafegar trascolar trasbalsar(esp. el vi) transfondre(esp. la sang) decantar. Decantar el vi. mudar, dit esp. del vi (Alc.). Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
4.
agrir
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 Fer tornar agre. enagrir agrejar avinagrar acidificar. Ant. Dulcificar. 2 (agrir-sepron.). Tornar-se agre. picar-se(el vi), començar a agrir-se. agafar un punt d'agre agrejar(v. intr.), tirar a agre. captrencar-se(el vi) repuntar, agafar, el vi, un punt d'agre. tocar-se, íd. Manuel [...]
|
5.
sense ambages
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
sense circumloquis sense atenuants francamento amb franquesa explícitament inequívocament brutalment dir les coses pel seu nom dir al pa, pa i al vi, vi (o dir pa al pa i vi al vi) dir al peix, peix clar i català clar i net clar sense embuts net i cru llis i ras llisament rodonament (dir) en rodó [...]
|
6.
aigualiment
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
Acció d'aigualir. bateig(del vi, de la llet, etc.) aclariment Cp. cupatge Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
7.
colar
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
passar. Abans de portar-lo a taula, passa el vi, que hi ha mosquits. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
8.
resaigües
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
vi. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
9.
esbravar-se
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 esbafar-se esbraveir-se, perdre (un vi, una essència, etc.) la força, l'olor, etc. esbafegar-se evaporar-se(fig.) 2 Fig. desfogar-se. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
10.
colador
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
barretina, estri de llana en forma d'embut per a colar vi, cafè, etc. escorredora colador xinèso simpl. xinès Cp. filtre Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|