31.
formatge
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
no té ulls. formatge d'orri, fet de llet d'ovella. 2 Fer formatge: Formatjar(tr.). Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
32.
alimentar
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 nodrir sobrealimentar sustentar sostenir. La sostingué amb la llet de les seves mamelles (Bernat Metge, citat per Alc.). mantenir alletaro criar, nodrir un infant amb la pròpia llet. Es diu només de la mare. péixer, apeixiro apeixar, fornir d'aliment o pastura una persona o una bèstia; donar el [...]
|
33.
cabra
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 bestiar. cabrella o cabreta, cabra petita o jove. cabridella, cabreta de llet. cabrit (f. cabrida), cabra de menys d'un any. segall(f. segalla), cabra jove. primal, cabra d'un o dos anys. terçat, cabra de tres a quatre anys. quartat, cabra de quatre o cinc anys. boc, cabró o cabrot [...]
|
34.
adquirir
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
color rogenc. prescriure(una cosa), adquirir-la per prescripció. mamar amb la llet(un sentiment, una inclinació, etc.), adquirir-lo des de la infància, quasi per herència. comprar, guanyar, aconseguir. Cp. proporcionar-se, procurar-se Ant. Alienar. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
35.
alterar
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
. mistificar adulterar. Adulterar la llet, afegint-hi aigua. sofisticar. Sofisticar un aliment. Vi sofisticat. 3 Fer sortir una persona del seu estat d'ànim normal. (S'usa sobretot com a pronominal.) torbar trastornar commoure agitar afectar impressionar contorbar irritar excitar fer perdre els estreps Ant [...]
|
36.
criar
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 alletar(->) nodrir enconar, donar la primera llet a un infant. agambar, criar amb bon èxit un infant o un animal petit. La gossa, de sis cadells, no n'ha pogut agambar més que quatre. esquerar. Aquests ocells que has tret del niu, no els esqueraràs pas: se't [...]
|
37.
líquid
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
, qualsevol líquid secretat per un òrgan. llet làtex licor(Alc.). Aquest fruit segrega un licor amarg. nèctar, líquid secretat per certes plantes. llàgrima, gota de licor secretat per una planta. loció, preparació líquida a posta per a banyar o rentar la pell, una ferida, etc. Manuel Franquesa i [...]
|
38.
caràcter
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
de mala llet, tenir mal caràcter. ésser tallat de mala lluna, tenir mal caràcter. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
39.
carn
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
gallina o pollastre) carn de pèl(de conill, llebre, etc.) carn de ploma(d'ocells) carn de llet(d'animals de llet) salvatgina(de bèstia salvatge, de caça) porquim, carn de porc. frescumo frescumada, carn de porc matat de poc. salaóo salums, carn salada. xixina, carn picolada o trinxada. carn magra [...]
1 Els músculs del cos humà i dels animals. molsa, massa carnosa d'una persona. tou, en certes frases. El tou de la cama. palpís, tou de carn. molla. La molla dels braços, de les cames, de les cuixes, de les anques, etc. Tenir bones molles, tenir moltes carns, estar gras. polpa. La polpa dels dits. carnassa, abundància de carn. carnussa, abundància fastigosa de carn. carnatge, tota mena de carn, esp. la que destrossen les bèsties de presa. carnadura (→), manera d'ésser la carn, quant a la guarició de les ferides. Tenir bona carnadura. carnús, carn dolenta adherida a la pell d'un animal escorxat. Cp. carnació: color de les carns d'una persona. Blanc de carnació. 2 La carn dels animals considerada com a aliment. tall, la carn d'un guisat, per oposició als vegetals, suc, etc. Només li agrada el tall. morterol, carn capolada en el morter. carn blanca (del pit de gallina o pollastre) carn de pèl (de conill, llebre, etc.) carn de ploma (d'ocells) carn de llet (d'animals de llet) salvatgina (de bèstia salvatge, de caça) porquim, carn de porc. frescum o frescumada, carn de porc matat de poc. salaó o salums, carn salada. xixina, carn picolada o trinxada. carn magra (sense greix, es diu esp. de la carn de porc) carn d'olla, olla o bullit, carn bullida amb altres ingredients per a fer el brou de l'escudella. pellanc, tall de carn. pelleringa, tros prim de carn en què hi ha molta pell. carnús, carn mig passada. carnum, carn passada. Pudor de carnum. palpís, tros de carn sense os. carnalatge, carn feta a trossos i salada que serveix de provisió en una nau. bistec, tall de carn de bou, de vedella, etc. filet, tros prim de carn o de peix, sense os o sense espines; també, tros de llom del bou, etc. llenca, bistec (Alc.). entrecot, tros de carn tallat entre dues costelles. llonza, tros de carn de moltó, de porc, etc., adherida a una costella falsa. gadolla, carn introduïda de contraban, a l'època dels burots municipals. 3 (d'un fruit) drupa molsa polpa bessó, carn d'un fruit de clofolla, especialment de l'ametlla. 4 → cos, sexualitat. © Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana |
40.
greix
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
moltons, que impregna la llana. esperma, greix extret de l'oli del catxalot, que serveix per a fer candeles, cosmètics, etc. mantega(->), greix de la llet. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|