41.
content
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
! estarrufat envanit fregar-se les mans(de l'èxit d'un negoci, etc.) caure-li (a algú) la baba no cabre a la seva pell no veure-hi de cap ull estar boig de content rebentar de satisfacció més content que un gínjol anar cuadretAnt. Anar-se'n amb la cua entre les cames. més content que un gos amb un os fer [...]
|
42.
tros
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
, especialment el que hom deixa mig rosegat. rosegada, tros emportat rosegant. cantell(de pa, de formatge, etc.), tros gros. panna, tros de forma de placa gruixuda. Una panna de suro. resquillo resquitx, trosset semblant a una petita estella, que es desprèn d'un os, d'un objecte acerat, etc [...]
|
43.
salvatge
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
salvatge. inculte 5 (Dit hiperb. d'una persona sense cultura, poc educada, poc amable, etc.) esquerp isard feréstec agrest, mancat d'urbanitat. rude descortès inurbào incivil insociable insuportableo insofrible intractable misantrop viure com un os (o com una ostra) ésser un mussol, un solitari. 6 [...]
|
44.
carn
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
, tros de carn sense os. carnalatge, carn feta a trossos i salada que serveix de provisió en una nau. bistec, tall de carn de bou, de vedella, etc. filet, tros prim de carn o de peix, sense os o sense espines; també, tros de llom del bou, etc. llenca, bistec (Alc.). entrecot, tros de carn tallat [...]
1 Els músculs del cos humà i dels animals. molsa, massa carnosa d'una persona. tou, en certes frases. El tou de la cama. palpís, tou de carn. molla. La molla dels braços, de les cames, de les cuixes, de les anques, etc. Tenir bones molles, tenir moltes carns, estar gras. polpa. La polpa dels dits. carnassa, abundància de carn. carnussa, abundància fastigosa de carn. carnatge, tota mena de carn, esp. la que destrossen les bèsties de presa. carnadura (→), manera d'ésser la carn, quant a la guarició de les ferides. Tenir bona carnadura. carnús, carn dolenta adherida a la pell d'un animal escorxat. Cp. carnació: color de les carns d'una persona. Blanc de carnació. 2 La carn dels animals considerada com a aliment. tall, la carn d'un guisat, per oposició als vegetals, suc, etc. Només li agrada el tall. morterol, carn capolada en el morter. carn blanca (del pit de gallina o pollastre) carn de pèl (de conill, llebre, etc.) carn de ploma (d'ocells) carn de llet (d'animals de llet) salvatgina (de bèstia salvatge, de caça) porquim, carn de porc. frescum o frescumada, carn de porc matat de poc. salaó o salums, carn salada. xixina, carn picolada o trinxada. carn magra (sense greix, es diu esp. de la carn de porc) carn d'olla, olla o bullit, carn bullida amb altres ingredients per a fer el brou de l'escudella. pellanc, tall de carn. pelleringa, tros prim de carn en què hi ha molta pell. carnús, carn mig passada. carnum, carn passada. Pudor de carnum. palpís, tros de carn sense os. carnalatge, carn feta a trossos i salada que serveix de provisió en una nau. bistec, tall de carn de bou, de vedella, etc. filet, tros prim de carn o de peix, sense os o sense espines; també, tros de llom del bou, etc. llenca, bistec (Alc.). entrecot, tros de carn tallat entre dues costelles. llonza, tros de carn de moltó, de porc, etc., adherida a una costella falsa. gadolla, carn introduïda de contraban, a l'època dels burots municipals. 3 (d'un fruit) drupa molsa polpa bessó, carn d'un fruit de clofolla, especialment de l'ametlla. 4 → cos, sexualitat. © Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana |
45.
crit
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
(cabra, ovella) esbiec(cabra) lladruc(gos) glapito clapit(gos) grinyolo guinyol(gos) miol, meu, marrameuo marramau, diferents crits del gat. güello esgüell(porc, llebre, rata) grunyo grunyit(porc) gardeny, íd. esbramec(os) aliret(pollí) rauc(granota) garrameu(guatlla) cloqueigi escataineig [...]
|
46.
tumor [o tumoració]
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
sobre un os. sobremào sobrepeu, tumor que es forma sobre els unglots anteriors o posteriors, respectivament, del cavall, mul, etc. Cp. quist, mola, berruga, furóncol, gra, abscés Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
47.
trencar
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 rompre petar. Li va petar un braç (fam.) fracturar, es diu esp. d'un os. trossejar(->) esbocinar(->) esmicolar(->) esdernegaro fer dernes, trencar una cosa, esp. de terrissa. estronyar, trencar un tronc, branca, canya, etc. esbardellar, trencar amb violència una cosa. escantellaro [...]
|
48.
magre
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
post(iròn.) no fer ombra no tenir sinó la pell i l'os clarejar-li (a algú) les orelles veure-se-li (a algú) l'ànima a contraclaror dur el ventre aferrat a l'esquena tenir poca carn damunt no pesar-li (a algú) la carn Cp. esvelt 2 Fig. pobre, escàs, insuficient. Manuel Franquesa i Enciclopèdia [...]
|
49.
tall
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
., tallat. carn. rodanxa. Una rodanxa de lluç. tallada(->). Una tallada de cansalada. escalopa bistec, tall de bou o vedella. filet, tall prim de carn o de peix, sense os o espina. entrecot, tall de carn intercostal. penca. Una penca de pebrot, de cansalada, etc [...]
|
50.
aprofitar
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
. Ant. No treure res a carregador. Rosegar l'os. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|