51.
enmig de
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
entre. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
52.
haver de
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
caler (o caldre) que(+ subjuntiu) no poder menys de... ésser cas de. És cas de veure si podem ajudar-la. ésser convenient que... (és menys fort que haver de) ésser indispensable que... (+ subjuntiu) ésser qüestió de(fer una cosa), caldre fer-la. deure, haver de fer quelcom per necessitat [...]
|
53.
tret de
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
prep. a excepció de. excepció. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
54.
cria
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 El fet de criar animals. recria, continuar la cria d'un animal, esp. començat a criar en una altra regió. estabulació, acció de criar el bestiar en estables. remunta, cria de cavalls per a l'exèrcit. 2 Conjunt dels fills d'un animal. ventradao ventregada, conjunt de petits nats d'un part [...]
|
55.
taló
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 retaló, part posterior del taló del peu. calcanio calcany, os que forma el taló del peu. 2 talonera, la part del calçat que correspon al taló. 3 tacó. Sempre portava tacons alts. 4 xec. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
56.
carn
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
gallina o pollastre) carn de pèl(de conill, llebre, etc.) carn de ploma(d'ocells) carn de llet(d'animals de llet) salvatgina(de bèstia salvatge, de caça) porquim, carn de porc. frescumo frescumada, carn de porc matat de poc. salaóo salums, carn salada. xixina, carn picolada o trinxada. carn magra [...]
|
57.
literalment
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
literal. mot per mot. Traduir mot per mot un text. al peu de la lletra. Interpretar al peu de la lletra una llei. a l'ungla(Alc.) Cp. l'expressió llatina ad unguem. Observant les dites ordinacions a l'ungla (d'un document del segle XV). Ant. Lliurement. Segons el sentit. Manuel Franquesa i [...]
|
58.
brètol
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
belitre canalla (m.) bergant rufià gamberro bandarra farfant brivall o brivant taül miserable galifardeu (m.), es diu d'un home capaç de fer-ne de totes. murri pillet truà ribald malnat(adj.) malxinat malparit fill de puta porc persona de males arts Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
59.
benestant
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
benanant acomodat allerat folgat lluir-li (a algú) el pèl estar com el porc a l'estaca, estar en molt bona situació. (Alc.) viure sense estretors, ésser benestant. ric (->) Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
60.
bestiar
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
bestiar banyut (bous i cabres) bestiar gros (bous, cavalls, ases) bestiar petit (o menut) (cabres, ovelles, porcs) bestiar de llana (ovelles) bestiar de pèl o bestiar cabrú (cabres) bestiar de peu rodó(cavalls, ases, muls) bestiar de peu forcat (ovelles, cabres, bous i porcs) bestiar boví [...]
1 Els músculs del cos humà i dels animals. molsa, massa carnosa d'una persona. tou, en certes frases. El tou de la cama. palpís, tou de carn. molla. La molla dels braços, de les cames, de les cuixes, de les anques, etc. Tenir bones molles, tenir moltes carns, estar gras. polpa. La polpa dels dits. carnassa, abundància de carn. carnussa, abundància fastigosa de carn. carnatge, tota mena de carn, esp. la que destrossen les bèsties de presa. carnadura (→), manera d'ésser la carn, quant a la guarició de les ferides. Tenir bona carnadura. carnús, carn dolenta adherida a la pell d'un animal escorxat. Cp. carnació: color de les carns d'una persona. Blanc de carnació. 2 La carn dels animals considerada com a aliment. tall, la carn d'un guisat, per oposició als vegetals, suc, etc. Només li agrada el tall. morterol, carn capolada en el morter. carn blanca (del pit de gallina o pollastre) carn de pèl (de conill, llebre, etc.) carn de ploma (d'ocells) carn de llet (d'animals de llet) salvatgina (de bèstia salvatge, de caça) porquim, carn de porc. frescum o frescumada, carn de porc matat de poc. salaó o salums, carn salada. xixina, carn picolada o trinxada. carn magra (sense greix, es diu esp. de la carn de porc) carn d'olla, olla o bullit, carn bullida amb altres ingredients per a fer el brou de l'escudella. pellanc, tall de carn. pelleringa, tros prim de carn en què hi ha molta pell. carnús, carn mig passada. carnum, carn passada. Pudor de carnum. palpís, tros de carn sense os. carnalatge, carn feta a trossos i salada que serveix de provisió en una nau. bistec, tall de carn de bou, de vedella, etc. filet, tros prim de carn o de peix, sense os o sense espines; també, tros de llom del bou, etc. llenca, bistec (Alc.). entrecot, tros de carn tallat entre dues costelles. llonza, tros de carn de moltó, de porc, etc., adherida a una costella falsa. gadolla, carn introduïda de contraban, a l'època dels burots municipals. 3 (d'un fruit) drupa molsa polpa bessó, carn d'un fruit de clofolla, especialment de l'ametlla. 4 → cos, sexualitat. © Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana |