21.
molla
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 tou, part tova d'una cosa. El tou del pa. polpa(de la taronja, raïms, pera, préssec, etc.) carn(->) 2 Partícula de pa despresa de la massa. engruna mica 3 Peça elàstica de metall. ressort ballesta, molla en forma d'arc flexible, d'acer. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
22.
colorar
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
acolorir. matisar tenyir irisar encarnar, donar a una cosa el color de la carn. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
23.
estofat
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 adj. ofegat. Pèsols ofegats. 2 m. Guisat de carn estofada. Cp. capolat, fricassé, fricandó Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
24.
farcir
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
omplir. entatxonar enllardaro enllardonar, farcir la carn per a rostir amb llenques de cansalada. embotir Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
25.
estovar
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
atupar. Atupar els matalassos. ablanir(->) reblanir remolliro amollir aflonjar esponjar(->) amollegar macerar mol·lificar assuaujar entendrir. Aquest producte entendreix la carn. desempedreir desenravenar desenredaro desenrederar malaxar(mecànicament) marinar, estovar la carn amb [...]
|
26.
cos
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 còrporao corpenta, cos d'una persona o d'un animal. carn, en argot religiós. Mortificar la carn. persona(sempre precedit d'un adj. possessiu). Amb perill de la seva persona. cossatge, el cos humà, esp. el tronc, quant a la seva configuració o proporcions. anatomia. Una dona amb una anatomia [...]
|
27.
contraban
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
matuta gadolla, antigament, carn que s'introduïa a la població sense pagar els impostos locals. tràfic. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
28.
reixa
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
reixat, reixa que serveix de porta o de tanca d'un jardí, etc. cratícula, reixeta. retículao reticle(tèc.), íd. enreixat(->) ballesta, reixa plegadissa. espiello espiera, reixeta de la porta. graella, reixeta que serveix per a rostir carn, etc. engraellat canat, reixa feta de canyes o de [...]
|
29.
carnisseria
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 cansaladeria (de productes del porc) 2 mortaldat. xarcuteria(d'embotits i conserves de carn de porc) Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
1 cansaladeria (de productes del porc) 2 → mortaldat. xarcuteria (d'embotits i conserves de carn de porc) © Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana |
30.
arrebossar
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 (una paret) referir, donar a una paret una capa de calç i grava o de guix, per allisar-ne la superfície i preparar-la per a eixalbar-la. rebatre, aplicar a una paret una primera capa de morter. Cp. remolinar o arremolinar, estucar, emmaressar, enguixar 2 (carn o altra vianda) empanar [...]
|