71.
licorós -osa
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Ric en alcohol, que sembla un licor. Un vi licorós. [...]
|
72.
mançanilla
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Vi blanc que es fa en certs punts d'Andalusia. [...]
|
73.
most
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Suc del raïm espremut abans que fermenti i esdevingui vi. [...]
|
74.
vini-
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Forma prefixada del mot ll. vinum, 'vi'. Ex.: vinicolorímetre. [...]
|
75.
vitivinicultura
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Conreu de les vinyes destinades a l'elaboració de vi. [...]
|
76.
gabella
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Impost que es cobrava sobre la compra o la venda d'alguns articles de primera necessitat, com ara el vi, l'oli o la sal. Magatzem on es guardaven gèneres estancats, especialment la sal. [...]
|
77.
sester
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Mesura de capacitat per a grans, de valor variable segons les contrades. Mesura de capacitat per a vi, pròpia del Pallars, equivalent a 40 porrons. Mesura de capacitat per a oli, pròpia del Conflent. [...]
|
78.
bordelès -esa
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Natural de Bordeus. Relatiu o pertanyent a Bordeus o als seus habitants. Que té una capacitat compresa entre 200 i 240 litres. Bota bordelesa. Mesura de capacitat per a vi, equivalent a uns 225 litres. [...]
|
79.
emborratxar
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Amarar (un aliment) amb vi, licor, etc. Emborratxar un pastís. Pintar d'uns colors forts i vius que alteren l'harmonia de la composició. Barrejar els colors (d'una roba) en rentar-la. Emborratxar-se un vestit. [...]
|
80.
afruitat -ada
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que té gust o olor de fruita. Vi afruitat. Bolet afruitat. [...]
gabella
![]() |