91.
xerès
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Vi blanc generós originari de la ciutat de Jerez de la Frontera. [...]
|
92.
dolcejar
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Ésser més o menys dolç, tenir un punt de dolç. Aquest vi dolceja. [...]
|
93.
envinar
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Tirar vi (a una cosa). Envinar l'aigua d'un gerro. Embriagar-se. [...]
|
94.
varietal
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Elaborat a partir d'una sola varietat de raïm, s'aplica al vi. [...]
|
95.
quarterola
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Mesura de capacitat per a líquids, especialment oli i vi, de valor variable, sovint equivalent a la quarta part d'1 barraló o a 8 porrons. Moneda amb valor d'un quart de la unitat d'algunes monedes, especialment del pacífic. [...]
|
96.
acetificació
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Formació d'àcid acètic efectuada biològicament, com en la transformació del vi en vinagre. [...]
|
97.
agror
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Qualitat d'agre. L'agror d'un vi. L'agror de la seva resposta. [...]
|
98.
cràpula
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Excés de vi. Disbauxa . Persona que viu en la disbauxa. És un cràpula. [...]
|
99.
embotar
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Posar en una bota o en botes de fusta. Ja han embotat el vi. [...]
|
100.
eno-
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Forma prefixada del mot gr. oînos, 'vi'. Ex.: enologia, enòmetre, enòfil, enòfob, enotècnia. [...]
quartí
m. [LC] [FIM] Mesura de capacitat per a líquids, especialment vi o llet, equivalent a 4 porrons. |