Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

vi

m. [LC] [AGA] [HO] Suc de raïms fermentat, que és essencialment una solució aquosa d'alcohol etílic amb petites quantitats d'èters, èsters, sucre, matèria colorant, etc. Vi blanc. Vi negre. Vi dolç. Vi eixut, sec. Vi bo, ranci. Vi de cava. Vi d'agulla. Vi de taula.
[LC] tenir algú bon vi Comportar-se pacíficament, tenir bon humor, etc., quan està embriac.
[LC] tenir algú mal vi Ésser provocatiu, busca-raons, etc., quan està embriac.
[AGA] vi agre Vi que ha adquirit un sabor agre per efecte d'una acetificació parcial causada per bacteris del gènere Acetobacter.
[LC] vi cristià Vi batejat, al qual s'ha afegit aigua.
[LC] vi de la bota del racó El vi més vell o millor del celler.
[LC] [AGA] [HO] vi escumós Vi que ha sofert una segona fermentació dels seus sucres naturals un cop embotellat.
[LC] vi generós Vi fort i reconfortant.
[LC] vi pastós Vi espès.
10  [LC] vi verd Vi encara no fet.
m. [LC] [HO] [AGA] Suc fermentat de fruits altres que el raïm. Vi de prunes.
[LC] [HO] [AGA] vi de pomes Sidra.
Institut d'Estudis Catalans
Abreviacions