101.
quartí
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Mesura de capacitat per a líquids, especialment vi o llet, equivalent a 4 porrons. [...]
|
102.
rampinyar
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Furtar (coses de poc valor). Ha rampinyat una ampolla de vi del celler. [...]
|
103.
transsubstanciar
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Fer una transsubstanciació (especialment la del pa i del vi en l'eucaristia). [...]
|
104.
criança
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Acció de criar un infant. La criança del meu fill em va costar una fortuna. Cortesia, urbanitat, bona educació. Envelliment controlat d'un vi en una bota. Vi de criança. Aquesta bota és massa grossa per a la criança de vins de taula. [...]
|
105.
sumir
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Enfonsar sota la terra o l'aigua. Sumir-se en la desesperació. La conquesta va sumir l'economia catalana en la misèria. El sacerdot, prendre en la missa (el cos i la sang de Jesucrist sota les espècies del pa i del vi). [...]
|
106.
falern
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
A l'antiga Roma, vi famós, produït al territori del mateix nom, a la Campània. [...]
|
107.
fortor
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Olor forta i desagradable. La cuina feia fortor de vi i de menges massa cuites. [...]
|
108.
sucamulla
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Fet de sucar pa, galetes, etc., en un líquid, generalment vi o llet. Fer sucamulla. [...]
|
109.
vinós -osa
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que s'assembla al vi per alguna qualitat. Gust vinós. Carlet 1. Cua de cavall. [...]
|
110.
cava 1
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Galeria excavada per tal de fer un dipòsit on la temperatura es mantingui igual tot l'any. Lloc del celler, generalment subterrani, destinat a la conservació i l'emmagatzematge del vi una vegada elaborat. Una cava de cigars. Vi escumós, blanc o rosat, elaborat pel mètode [...]
amontillat
m. [AGA] Xerès, semblant al vi de Montilla, de color d'ambre, que amb l'envelliment s'enfosqueix. |