81.
ensajornar
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Passar per les brases (la carn o altra vianda) perquè es conservi. [...]
|
82.
sarco-
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Forma prefixada del mot gr. sárx sarkós, 'carn'. Ex.: sarcotesta, sarcòlisi. [...]
ensajornar
v. tr. [HO] [LC] Passar per les brases (la carn o altra vianda) perquè es conservi. |
83.
tortel·lini
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Anella de pasta alimentosa de farina farcida de carn o de verdura. [...]
|
84.
abstenir-se
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Privar-se de fer alguna cosa. Abstenir-se de menjar carn. Abstenir-se d'estudiar. Abstenir-se de votar. En el dubte, abstén-te. Privar-se d'alguna cosa, especialment de menjar o beure. M'abstinc del vi. S'absté de la carn. [...]
|
85.
halal
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Obtingut o preparat d'acord amb els preceptes islàmics. Carn halal. Menjar halal. [...]
|
86.
polípor
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Bolet de soca del gènere Polyporus, de carn coriàcia, peu central i porus. [...]
|
87.
ravioli
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Petita peça quadrada de pasta de farina farcida de carn o de verdura. [...]
|
88.
croqueta
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Bola allargada feta amb carn de gallina, amb carn de porc, amb peix, etc., capolada, o amb sèmola, arròs o un altre aliment, pastada amb llet, que es fregeix després d'arrebossada amb ou i farina o pa ratllat. [...]
|
89.
mitjalluna
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Instrument, peça, etc., en forma de mitja lluna. Eina de cuina per a tallar i capolar la carn, que consisteix en una làmina que té el seu costat tallant corbat enfora i està proveïda d'un o dos mànecs. [...]
|
90.
panada
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Batuda, herba dallada, etc., que, a conseqüència d'una ploguda, s'amassa i es fa difícil de netejar. Blat de panada. Messes ajagudes, difícils de segar. Pasta cuita al forn, farcida de cabell d'àngel, carn, peix o verdura. [...]
|