131.
confitar
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Posar (fruites o viandes) en algun suc que les penetri i serveixi per a conservar-les. Confitar coliflor, carn, en sal i vinagre. Confitar codonys amb sucre. Coure (la fruita) amb sucre. Confitar peres i préssecs. Guardar o retenir avariciosament. Que els vols tenir confitats, els diners [...]
|
132.
mussola
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
costaner i de carn apreciada. mussola pintada Mussola de color gris amb taquetes blanques, amb la carn de qualitat inferior (Mustelus asterias). mussola vera Mussola de color gris llis o amb algunes taquetes negres, amb la carn de la millor qualitat (Mustelus mustelus). [...]
|
133.
abstinència
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Acció d'abstenir-se; l'efecte. Privació de menjar carn en compliment de precepte religiós o de vot especial. Qualitat d'abstinent. [...]
|
134.
capolador -a
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que capola. És un treball capolador. Piló de fusta, generalment posat sobre tres peus, que serveix per a capolar-hi la carn. [...]
|
135.
enrossir
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Fer tornar ros. Aquesta tintura enrosseix el cabell. Enrossir la carn en coure-la. Esdevenir ros. El cabell se t'ha enrossit. [...]
|
136.
estiomen -òmena
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que corroeix la carn. Plaga gran a la vulva acompanyada d'una inflamació inguinal i d'una hipertròfia dels llocs afectats. [...]
estiomen -òmena
|
137.
fricassé
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Guisat de carn tallada a trossos i cuita en una salsa amb llard i espècies, presentat generalment damunt llesques de pa. [...]
|
138.
gavatx 2 -a
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Natural del migdia de França enllà del Rosselló. Francès, dit despectivament. Préssec d'una varietat de carn blanca i pell vermella. [...]
|
139.
rússula
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Bolet del gènere Russula, de l'ordre de les russulals, de carn granelluda i fràgil, proper als lactaris però sense làtex. [...]
|
140.
xoriço
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Tros curt de budell farcit de carn principalment de porc, adobada amb sal i pebre vermell dolç i picant. Gamba vermella. [...]
|