Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

capítol

m. [LC] [FL] [FLL] [AF] Divisió d'un llibre, d'un tractat, d'un codi, etc., amb certa unitat de contingut. El capítol primer de la segona part. A la fi del capítol.
m. [AD] Grup d'articles d'una llei, d'un decret o d'un altre text de caràcter normatiu, que tracta d'una mateixa matèria.
m. pl. [LC] [AD] [DR] Articulat d'una estipulació, d'una relació, d'una disposició, i la mateixa estipulació, relació, disposició. Fer capítols.
[LC] [AD] [DR] capítols matrimonials Negoci jurídic accessori del matrimoni que permet als cònjuges pactar el règim econòmic familiar.
m. [LC] [RE] [DR] Cos d'eclesiàstics o de religiosos oficialment capacitat per a certes responsabilitats i deliberacions col·lectives. Reunir, convocar, capítol. Cridar a capítol. Presidir el capítol. Tenir capítol. Capítol general, provincial.
[LC] perdre el capítol No aconseguir allò que es disputava entre molts.
[LC] posar capítol de culpes Fer a algú una relació de les faltes que ha comès en l'exercici del seu càrrec.
m. [LC] [RE] [HIH] Cos de canonges d'una catedral. Capítol catedralici.
m. [HIH] capítol de cort A les corts de la Corona catalanoaragonesa, proposició que els estaments feien al rei recomanant-li de prendre una determinada resolució o disposició.
m. [DR] capítol de redreç Conjunt de disposicions que es dicten a partir del segle xv destinades a sanejar les finances de les corporacions públiques.
m. [BO] Inflorescència de flors sèssils disposades sobre un receptacle comú, en forma de disc o de con, i voltada d'un collar o involucre de bràctees. El capítol de la margarida.
m. [BO] Grup apical dels esfagnes, dens, de branques radials i amb aspecte de flor.
Institut d'Estudis Catalans
Abreviacions