Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

cedre

m. [LC] [BOS] [AGF] Arbre perennifoli del gènere Cedrus, de la família de les pinàcies, sovint molt robust i amb les branques molt obertes, de fulles aciculars agrupades en fascicles i pinyes erectes que es desfan a la maduresa.
[BOS] [AGF] cedre de l'Atles Cedre de brots pilosos, fulles verdes o glauques i pinyes de 3 a 5 centímetres, originari de les muntanyes del nord d'Àfrica i cultivat com a arbre forestal i com a ornamental (Cedrus atlantica o C. libani ssp. atlantica).
[BOS] [AGF] cedre de l'Himàlaia Cedre de cimerol mig penjant, originari de les muntanyes de l'Àsia central, plantat com a arbre forestal o ornamental (Cedrus deodara).
[BOS] [AGF] cedre del Líban Cedre molt semblant al de l'Atles, però amb les fulles d'un verd fosc i les pinyes més grosses, originari del Líban i Anatòlia, sovint cultivat com a arbre forestal o ornamental (Cedrus libani).
m. [LC] [BOS] [IMF] [AGF] cedre americà Cedrela .
[BOS] cedre d'encens Libocedre .
[BOS] cedre de Virgínia Arbre de la família de les cupressàcies, del grup de les savines, dioic, de fulles oposades punxents i fruit en gàlbul carnós de color violeta brut, originari d'Amèrica del Nord, que proporciona fusta vermellosa, molt olorosa, tova però resistent, i un oli emprat en perfumeria i en productes de neteja (Juniperus virginiana).
m. [AGF] [IMF] Fusta de cedre, fragant i rica en olis aromàtics, duradora i fàcil de treballar.
m. [AGF] [IMF] Fusta de qualitats semblants al cedre, obtinguda de diversos arbres com ara el camecíparis, la cedrela, la criptomèria, el libocedre, la tuia i alguns ginebres, pins i xiprers.
Institut d'Estudis Catalans
Abreviacions