FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Planta de la família de les aràcies, que fa unes enormes fulles basals cordiformes i peltades, sempre estèril en conreu, extensament cultivada, sobretot a la Polinèsia, per a l'obtenció dels seus tubercles (Colocasia antiquorum var. esculenta). Tubercle comestible del taro [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Col d'una raça cultivada, molt propera del bròquil, d'inflorescència extraordinàriament desenvolupada que es menja quan encara és poncella i presenta una massa carnosa gairebé sempre blanca (Brassica oleracea var. botrytis subvar. cauliflora). Bolet del grup dels [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Planta en forma de coixinet espinós, pròpia de les illes Balears. eixorba-rates blanc Petita mata espinosa de la família de les labiades, densa, grisenca i de flors purpúries, que es fa en terrenys pedregosos i secs, endèmica de Mallorca i Menorca (Teucrium marum var [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
baixa mediterrània (Smilax aspera). arítjol baleàric Arítjol d'una varietat mancada gairebé de fulles, que abunda a les zones ventejades de les illes Balears (Smilax aspera var. balearica). [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
a la pisana blanca, però d'espiga i gra rogencs (Triticum turgidum var. speciosum). pisana silvestre Blat que creix espontàniament al Pròxim i Mitjà Orient (Triticum diccocoides). [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Planta de la família de les quenopodiàcies, de fulles basals ovades, grosses, amb el pecíol i el nervi mitjà molt desenvolupats, flors verdoses, en inflorescència densa, i fruit embolcallat pels tèpals, cultivada com a verdura (Beta vulgaris var. vulgaris). bleda [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
qual ha estat emprada per a substituir i per a falsificar el cafè (Cichorium intybus) xicoira amarga Xicoira 1. Xicoira d'una varietat cultivada, de fulles apinyades, generalment morades, que es mengen en amanida (Cichorium intybus var. foliaceum). [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Herba anual de la família de les solanàcies, de fulles ovades o lanceolades, flors blanques, generalment solitàries, i fruit en baia, originària de l'Amèrica tropical i cultivada pels seus fruits, els pebrots (Capsicum annuum var. grossum). pebrotera borda Masera [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
fruits, les prunes (Prunus domestica). prunera vermella Mirabolà d'una raça de jardí, amb el fullatge d'un vermell fosc i les flors de color rosa intens, cultivada com a ornamental (Prunus cerasifera var. atropurpurea o pissardii). [...]