Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

anàlisi

f. [LC] Divisió d'un tot en les seves parts constituents o elements.
f. [LC] Examen de les parts constituents d'un tot, separadament o en llur relació a aquest.
f. [LC] [FL] [FLL] Examen acurat d'un escrit, discurs, teoria, etc.
f. [QU] En quím., identificació i determinació d'un o més dels components d'una mescla, o d'un o més dels elements químics que constitueixen un compost, separació d'aquests components o elements i establiment dels graus de puresa dels sistemes materials. Anàlisi elemental.
[QU] [FIF] anàlisi colorimètrica Conjunt de tècniques analítiques que fan ús de la colorimetria.
[QU] [FIF] anàlisi conductomètrica Mètode instrumental per a la detecció del punt final d'una volumetria a partir de la variació de conductivitat elèctrica de la solució que es valora.
[QU] anàlisi de traces Conjunt de tècniques analítiques adients per a la identificació i la determinació de traces d'elements o compostos en mescles.
[FIM] [QU] anàlisi gravimètrica Anàlisi en què les quantitats dels constituents són determinades pel pes.
[LC] [QU] anàlisi qualitativa Anàlisi que té per objecte determinar la natura dels components o ingredients d'una substància, però no llurs proporcions.
[QU] anàlisi quantitativa Anàlisi que determina en quines proporcions entren en una substància o mostra els seus components o ingredients.
[FIF] [QU] anàlisi tèrmica Tècnica per a determinar la composició d'una substància a partir de les característiques de la seva corba d'escalfament segons el temps.
[QU] anàlisi titulomètrica Anàlisi quantitativa que fa ús d'una reacció química entre dues solucions, una d'elles de concentració ben coneguda, per tal de determinar la concentració de l'altra i, consegüentment, la quantitat de substància objecte de l'anàlisi, present en la mostra.
f. [MD] [QU] anàlisi clínica Anàlisi de sang, d'orina, etc., humanes feta amb finalitats orientadores amb vista al diagnòstic.
f. [FL] [FLL] Descomposició d'un element lingüístic, com ara una oració en sintagmes i en mots, un mot en morfemes o en trets semàntics, etc. Anàlisi sintàctica. Anàlisi estructural, distribucional, transformacional, nocional.
[FL] anàlisi funcional Anàlisi lingüística que té per objecte l'estudi de les funcions portades a terme pels elements concrets de la llengua.
f. [FS] Raonament pel qual hom remunta de la proposició que s'ha de provar a principis ja establerts.
[FS] [FL] anàlisi lògica Anàlisi que escateix els termes d'una proposició, llur funció, etc.
f. [ME] Determinació de la distribució espacial dels valors mesurats de qualsevol variable meteorològica.
f. [IN] Estudi d'un problema des del punt de vista informàtic, descomponent-lo en unitats més petites, esbrinant-ne l'estructura, aïllant els tractaments bàsics de la informació i dissenyant els algorismes que els realitzin.
f. [PS] Psicoanàlisi .
[PS] [PE] anàlisi didàctica Psicoanàlisi que segueix qui es vol dedicar a la professió de psicoanalista.
f. [MT] anàlisi matemàtica Part de les matemàtiques bastida sobre els conceptes bàsics de funció, límit, continuïtat, derivada i integral.
10 f. [SO] [MT] anàlisi factorial Anàlisi multivariable que descriu i explica les relacions entre variables observables i els factors de què puguin dependre.
10  [SO] [MT] anàlisi multivariable Anàlisi estadística simultània de dues o més variables.
Institut d'Estudis Catalans
Abreviacions