Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

rellotge

1 1 m. [IMI] [LC] Instrument, aparell o màquina que, dotat d'un moviment uniforme, mesura el temps i indica l'hora. Un rellotge de paret. Un rellotge de taula. Un rellotge de butxaca, de polsera. El rellotge del campanar. Un rellotge d'or, d'argent. Han tocat les dotze al rellotge de la catedral. Avançar, retardar, un rellotge.
1 2 [LC] rellotge d'aigua Rellotge en què el temps és mesurat per la quantitat d'aigua que surt per un forat petit.
1 3 [LC] rellotge d'arena Vas de vidre que té dos compartiments i en què l'arena que omple el superior tarda un temps determinat a passar a l'inferior.
1 4 [LC] rellotge de pèndol [o rellotge de pèndola] Rellotge que regula el moviment per l'oscil·lació d'un pèndol.
1 5 [IMI] [LC] rellotge de sol Rellotge en què l'hora és assenyalada, quan hi toca el sol, per l'ombra d'una agulla sobre una superfície plana o cilíndrica.
1 6 [LC] de rellotge loc. adj. Precedit del nom hora o d'un nom que en designa una fracció, el temps exacte expressat sense que hi falti un segon. Vaig esperar el candidat tres quarts d'hora de rellotge.
2 [LC] contra rellotge loc. adv. Molt ràpidament, amb presses. Anar contra rellotge.
3 m. [EL] [IN] Element d'un sistema informàtic o electrònic que dona el ritme de la successió d'operacions a realitzar sincrònicament.
4 m. [AGA] [BO] rellotge de flora Taula de les diferents hores del dia en què obren i tanquen llurs flors certes plantes.
5 m. [ZOI] rellotge de la mort Corc de la fusta.
6 m. pl. [BOS] Curripeus.
Institut d'Estudis Catalans
Abreviacions