Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

reserva

1 f. [LC] Acció de reservar; l'efecte. Tenir provisions en reserva. Posar diner en reserva.
2 1 f. [LC] Restricció en vista de certes eventualitats. Ell va fer les seves reserves. Donar algú una nova fent totes les seves reserves, sota totes reserves.
2 2 [LC] a reserva de loc. prep. Condicionat a.
2 3 [LC] amb reserva de [o amb la reserva de] loc. prep. Fórmula referida a un acord emprada per a expressar l'adhesió a la generalitat dels seus conceptes però no a tots.
2 4 f. [LC] Cautela, atenció, a no descobrir allò que se sap o es pensa, les seves impressions, els seus sentiments. M'ho va confiar amb gran reserva. Mancar de reserva.
2 5 f. [LC] Secret 2 1. Certes reserves són inútils.
2 6 [LC] reserva mental Intenció restrictiva del jurament o la prometença que no es declara en el moment de fer-los.
2 7 [LC] sense reserves loc. adv. Obertament, francament.
3 1 f. [AD] [DR] Clàusula contractual que dona facultats concretes a alguna de les parts, fins i tot la del desistiment del contracte. Reserva de domini.
3 2 f. [AD] [DR] Disposició unilateral per la qual en alguns contractes una part es reserva el gaudi dels béns transmesos.
3 3 [DR] reserva binupcial Obligació que la llei imposa al vidu o a la vídua que hagi contret noves núpcies de reservar a favor dels fills del matrimoni anterior o dels seus descendents els béns adquirits per qualsevol títol lucratiu del seu consort difunt.
3 4 [AD] [DR] reserva de llei Matèria que, per mandat constitucional, només pot ésser objecte de regulació per norma amb rang i valor de llei.
4 1 f. [ECT] [LC] Allò que és reservat. Tenir una bona reserva de provisions. Les reserves d'un banc. Les reserves d'un país. Despendre les reserves.
4 2 [RE] reserva eucarística Hòsties consagrades que hom conserva en el sagrari.
4 3 f. [EG] Material acumulat, susceptible d'ésser mobilitzat i de permetre la continuïtat de certes transferències o certs cicles en un ecosistema.
4 4 f. pl. [GL] [GLG] Quantitat de material que pot ésser extreta i aprofitada d'un jaciment determinat. Reserves minerals.
5 1 f. [DE] [LC] Part de l'exèrcit destinada a ésser cridada al servei si l'exèrcit actiu és insuficient. Oficials de reserva. Passar un militar a la reserva.
5 2 f. [DE] [LC] Conjunt de combatents situats darrere la línia de foc disposats a reforçar les parts amenaçades en una batalla. Cos, tropes, de reserva.
6 1 f. [HIH] [PO] En alguns països colonitzats, territori reservat als aborígens, que hi resideixen segons un estatut especial. Les reserves índies del Canadà.
6 2 f. [LC] Refugi 4. Reserva de caça.
6 3 [EG] [GL] [ZOA] reserva natural Espai natural d'extensió reduïda i de gran interès científic, la protecció del qual es fa per preservar íntegrament el conjunt d'ecosistemes naturals que conté o alguna de les seves parts.
6 4 [AGF] [EG] [LC] [ZOA] reserva zoològica Territori en què els animals viuen protegits i en llibertat.
7 f. [AF] En el gravat químic, part o parts d'una planxa coberta amb matèries resinoses per tal de protegir-les de l'acció dels àcids mordents.
Institut d'Estudis Catalans
Abreviacions