Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

classe

1 1 f. [LC] [SO] Conjunt de ciutadans de la mateixa condició social. Classe social. Classe burgesa, obrera, proletària. La lluita de classes.
1 2 f. [LC] [SO] Conjunt de ciutadans que exerceixen la mateixa professió, art, ofici.
1 3 f. [LC] [SO] Categoria de ciutadans. Una persona de la classe política.
1 4 [LC] [SO] classe passiva Conjunt de persones que cobren de l'Estat, del municipi, etc., per raó dels serveis prestats anteriorment per ells mateixos o per algun familiar, i en proporció al sou rebut durant el servei actiu i els anys de permanència.
1 5 f. [LC] Distinció 2. És una persona elegant i amb molta classe.
2 1 f. [DE] Conjunt dels militars per sota del grau d'oficial. Classes de tropa.
2 2 f. [DE] Conjunt dels soldats de la mateixa lleva o quinta. Van cridar a les armes la classe del 1928.
3 1 f. [LC] [PE] Conjunt d'estudiants d'una escola, d'un col·legi, etc., que segueixen qualsevol dels graus d'un ensenyament, d'un curs d'estudis. Classes elementals, superiors.
3 2 f. [LC] [PE] Conjunt dels estudiants d'una mateixa assignatura que assisteixen en dies i en hores assenyalats a les lliçons corresponents. Les classes de ciències, de lletres.
3 3 f. [LC] [PE] Conjunt d'aquestes lliçons. Fer un professor la classe de nou a deu. Avui no hi ha hagut classe.
3 4 f. [LC] [PE] Aula en què es donen aquestes lliçons. Els exàmens tindran lloc a la classe núm. 9.
4 f. [FS] En lòg., conjunt d'objectes que posseeixen uns determinats atributs.
5 1 f. [LC] Grup de persones, d'animals o de coses que resulta d'una distribució feta atenent a les analogies i les diferències que presenten entre ells.
5 2 f. [BI] [BO] [EG] [LC] [ZOA] Grup de classificació taxonòmica dels éssers vius situat entre l'embrancament o la divisió i l'ordre, format per la reunió d'ordres afins. La classe dels mamífers, dels ocells.
5 3 f. [BO] [BOC] [EG] Grup de classificació de la tipologia de la vegetació que sol englobar diversos ordres afins.
5 4 [GL] classe cristal·lina Combinació possible de diversos elements de simetria puntual cristal·lina. Les classes cristal·lines són en total trenta-dues.
5 5 [AGF] classe diametral En silv., conjunt d'arbres amb diàmetres inclosos en un interval.
5 6 [GLG] classe mineral Rang superior de la classificació mineral, definit generalment en funció d'un aspecte estructural comú a tots els seus components.
5 7 [FL] classe natural En fonol., conjunt de fonemes que comparteixen un o més trets distintius i són afectats d'una manera uniforme per una o més regles fonològiques.
5 8 [AGF] classe natural d'edat En silv., agrupació d'individus que tenen un aspecte i una mida semblant.
5 9 [GL] classe pedial Classe de simetria triclínica, la forma cristal·lina de la qual és el pedió.
6 1 f. [LC] Grup que forma part d'una divisió feta atenent al grau, a la qualitat. Vagó de primera classe. Bitllet de segona classe. Aquests objectes formen una classe a part.
6 2 [FIA] classe de lluminositat Tipus de classificació dels estels que es basa en els efectes de la densitat del material sobre l'espectre d'aquests.
6 3 [FIA] classe espectral Tipus de classificació dels estels que es basa en els efectes de la temperatura sobre l'espectre d'aquests.
7 f. [FL] classe gramatical Categoria gramatical a).
8 f. [MT] En una estadística, conjunt d'observacions tal que els valors dels seus elements són compresos entre dues quantitats donades.
9 f. [EL] En electròn., règim de funcionament d'una etapa amplificadora que depèn de les condicions de funcionament del tub o del transistor segons el valor de la polarització fixada.
Institut d'Estudis Catalans
Abreviacions