81.
rudus
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències socials
Capa intermèdia d'un paviment d'època romana, formada per pedres unides amb morter. [...]
|
82.
sinòpia
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències socials
Dibuix preparatori traçat damunt el morter per a elaborar un mosaic o un fresc. [...]
|
83.
reglejar
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Construcció
Passar sobre una paret adreçada o arrebossada un regle de cantell de manera que cobreixi tota la superfície amb morter escampat de fresc entre dues reglades o arestes, amb l''objectiu de treure el morter sobrant i deixar el parament ben pla. [...]
|
84.
volta de maó de pla
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Arts
Volta feta amb un o més sostres de rajols o maons posats de pla, el primer dels quals, generalment de rajola prima, es col·loca amb morter de guix o de ciment ràpid, i els altres successius, amb morter de ciment lent o pòrtland. [...]
|
85.
nucleus [la]
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències socials
Capa d'un paviment d'època romana immediatament inferior a la superfície, formada per morter. [...]
|
86.
aparell antic
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències socials
Aparell d'època romana format per pedres petites unides amb morter que revesteixen un nucli central. [...]
|
87.
sostre estucat
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Arts
Sostre o volta als quals s'aplica una capa de guix o morter amb una finalitat decorativa. [...]
|
88.
statumen [la]
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències socials
Capa inferior d'un paviment d'època romana, formada per una barreja de pedres, terrissa i morter. [...]
|
89.
panot
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Construcció
Peça feta amb morter de ciment i sorra destinada a paviments resistents, especialment els situats a la intempèrie. [...]
|
90.
picar
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
Esmicolar carn, hortalisses, etc. amb una maça, una mà de morter o amb qualsevol aparell manual o mecànic. [...]
|