FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
element humit(poèt.) aigua dura (o crua), que cou malament els aliments i dissol difícilment el sabó. aigua viva, aigua corrent. aigua morta, aigua estancada. aigües residuals, aigües brutes que es llencen. salmorra, aigua saturada de sal. Posar les olives en salmorra. aigua mineral (o [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
Que viu en l'aigua o prop de l'aigua. aqüícola fluviàtil, que viu a les vores dels rius. d'aigua. Lliris d'aigua. Una serp d'aigua. lacustre, que creix en els llacs. Plantes lacustres. marío de mar. Plantes marines. Una serp de mar. Ant. Terrestre. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
romboll. Els rombolls del torb. remolinada(de vent, de pols) terbolí(de vent) torniol(de vent, d'un líquid) gorga(d'aigua) torterol(de vent, de fum) regolfo regolfada(d'aire, d'aigua) cargol(de vent, d'aigua) xuclador, remolí d'aigua que xucla les coses. bullidor, remolí en el mar, en un [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
disgustar(un menjar, treure-li el bon gust) dissipar(un menjar per excés d'aigua o de cocció. Alc.) eixalavar(per un excés d'aigua) desllavassar, íd. enfadeir Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 dessús a flor de. A flor d'aigua, damunt de tot de l'aigua. dessobre, esp. en la locució al dessobre. a sobre 2 Per damunt: superficialment. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
pluja. ruixato ruixada aiguato aiguada bàtec (o bategada) d'aigua batut(m.) xafegada, gran xàfec. espetec (o esclafit) d'aigua glopada (o cop, o grop, o ram) d'aigua ramassato ramassada desfet de pluja devessallo devessell terrabastada xarrabascat, xàfec fort de poca durada. xarboto xarbotada [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
arrop, most bullit fins que pren la consistència del xarop. melrosat(de mel batuda amb aigua de roses) almívar(de sucre desfet en aigua) llepadum, suc espès com un xarop. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]