FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Vas de terrissa, de pisa, etc., de forma de casquet esfèric, on se serveix especialment la sopa, l'escudella, el brou. Plat d'arròs, pasta o llegums, cuits en brou o en aigua amb algun condiment. Escudella, carn d'olla i entrant. He pres dos plats d'escudella. Escudella de pagès. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Tela forta i impermeable formada per un teixit de jute cobert per una pasta feta d'oli de llinosa, colofònia, goma, colorant, serradures i càrregues minerals, que s'utilitza com a paviment interior i com a material de recobriment i també per a planxes d'impressió. Estampa [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Resina groguenca, semitransparent, que s'obté per incisió del llentiscle. Pasta feta d'ingredients diversos, com argila, litargiri i oli de llinosa, que s'endureix amb el temps i serveix per a tapar forats, esquerdes, junts, etc. Preparat impermeabilitzant usat per a cobrir les [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Pa que es cou una segona vegada perquè s'endureixi i es conservi millor. Tros petit de formes diverses d'una pasta feta de farina, sucre, ous, mantega, etc., que es cou al forn. Galetes salades per a l'aperitiu. Bufetada. Seqüència de caràcters, continguda en un fitxer [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Vas de pedra, de metall, etc., de cavitat semiesfèrica on es trituren certes substàncies que es volen polvoritzar o reduir a pasta. Peça d'artilleria curta i de gros calibre, destinada al llançament de bombes. Arma de tir corb, d'ànima llisa, que es carrega per la boca [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Malura de les plantes causada per adversitats diverses, principalment per un fong paràsit afavorit per la boira o la humitat excessiva. Full prim de pasta feta amb farina, sucre i una essència, enrotllat en forma de canó. Pasteta fina de farina cuita amb motlle. Cosa de cap [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
superfície i també per a fer passar la pasta d'estampació a través del motlle. Eina de secció triangular proveïda de tall, emprada per a rebaixar lleugerament peces de metall. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Full de cert gruix fet de pasta de paper endurida a la calandra o adjuntant un cert nombre de fulls de paper superposats. Un full de cartó. Un llibre relligat en cartó. Pasta de paper endurida amb què es fan diferents objectes. Una nina de cartó. Tros de cartó sobre el qual [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
, impenetrable. Una ignorància densa. Un silenci dens. Que té una quantitat molt elevada de pigment. Pasta pictòrica densa. En fonèt., que mostra una concentració de l'energia en una regió central i relativament estreta de l'espectre acústic. [...]