Resultats de la cerca frase exacta: 113

Diccionari de la llengua catalana
61. sípia
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Mol·lusc cefalòpode, de color gris verdós i dors negre, amb deu tentacles i una conquilla interna calcària i ampla coberta per la pell, que és molt apreciat com a aliment (Sepia officinalis). Escopinada. [...]
62. maxil·la
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Peça superior de l'aparell bucal que en els vertebrats mandibulats està constituïda per diferents ossos. Apèndix bucal que tenen alguns artròpodes, formant una parella o dues, el qual serveix per a manipular l'aliment.  [...]
63. engreixar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Un aliment, fer tornar gras. El pa l'engreixa. És una menja que engreixa. La tranquil·litat l'engreixa. Les rialles l'engreixen. Fer tornar gras (un animal) mitjançant una alimentació adequada. Engreixem porcs. L'ull de l'amo engreixa el cavall. Fer semblar més gras [...]
64. energètic -a
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Relatiu o pertanyent a l'energia. Que produeix o dona energia. El sucre és l'aliment energètic per excel·lència. Ciència que estudia les propietats generals de l'energia i les lleis que governen les seves manifestacions. [...]
65. digerir
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Transformar dins les vies digestives (els aliments) en matèria pròpia per a la nutrició. Digerir bé la carn. El malalt digereix molt bé. Un aliment que costa de digerir. Un aliment que es digereix fàcilment. Assimilar mentalment. Ha llegit molt, però no ho ha [...]
66. cuscutàcies
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Família de plantes dicotiledònies, molt pròxima de les convolvulàcies, que comprèn només les plantes paràsites anomenades cabells, que es fixen per mitjà d'haustoris als hostes i d'aquesta manera n'extreuen l'aliment. Individu d'aquesta família. [...]
67. oliós -osa
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que conté oli. Llavors olioses. Que sembla oli. Un líquid oliós. Untat d'oli. Tenia les mans olioses. Que conté un excés d'oli, dit d'un aliment. Les croquetes eren olioses. El bacallà sempre li queda oliós.  [...]
68. pair
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Digerir 1 i 2. Un aliment difícil de pair, de bon pair. Mai no va poder pair que l'enganyessis. no poder pair algú No poder-lo suportar, tenir-li gran aversió. L'Albert no pot pair la seva cunyada.  [...]
69. trescar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Les abelles, anar i venir del rusc a les plantes que els forneixen l'aliment. Caminar, treballar, afanyosament, apressadament. De jove havia trescat molt per aquestes serres. Avui descansem, però demà ens tocarà de trescar. Ací no feia res, però allà ja el fan trescar! [...]
70. analèptic -a
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Relatiu o pertanyent a l'analèpsia. Que dona forces, que restableix les forces. Aliment analèptic. Agent analèptic. Estimulant nerviós d'acció preponderant sobre l'aparell circulatori perifèric que fa augmentar immediatament el volum de sang circulant i millora [...]
Pàgines  7 / 12 
<< Anterior  Pàgina  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  Següent >>