FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Massa de forma més o menys rodona, feta de pasta de farina ben batuda a la qual poden incorporar-se altres substàncies reduïdes a pasta, com bacallà, cervell, patates, etc., i fregida amb oli o llard. Bunyols de bacallà. Bunyols de cervell. Bunyol fet de farina, ous i mel [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Bolet de l'ordre de les tricolomatals, amb làmines, amb el barret de color de mel i la cama anellada, comestible quan és jove, que ataca alzines, roures i altres planifolis, damunt o a la vora dels quals forma flotes denses (Armillaria mellea i espècies afins). [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
passatge. prendre aiguada [o fer aiguada] Fer provisió d'aigua potable. Lloc on un vaixell pot proveir-se d'aigua potable. Tècnica pictòrica en què es dissolen els colors en aigua sola o amb certs ingredients com goma, mel, etc. Pintar a l'aiguada. Pintura a l'aiguada. Pintura feta amb [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que extreu. Mecanisme d'una arma de foc que extreu la beina del cartutx un cop disparat, enganxant-la pel culot. Aparell per a extreure d'una habitació, d'un local, etc., el fum o l'aire viciat. Aparell centrifugador que es fa servir per a extreure la mel de les bresques. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Massa feta d'ametlles, de pinyons, d'avellanes o de nous torrades, amb mel o feta de coco, fruites confitades, xocolata, etc., que normalment es presenta en barres rectangulars. Torrons de Xixona, d'Alacant, d'Agramunt. Una barra de torrons. Torró de massapà, de crema. Càrrec ben [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Resina fòssil de diverses coníferes, amorfa, groguenca, translúcida, electritzable per fricció, d'olor característica, bona de treballar, emprada en joieria i bijuteria. Color groc de mel característic de l'ambre. [usat en aposició és invariable] Una llum [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Tros de préssec o d'albercoc assecat a l'aire i al sol. Peça llarguera i molt prima de pasta de farina fregida amb ou i llard o amb llet i oli, que se sol menjar amb sucre o amb mel, pròpia d'alguns indrets de les Balears. Bolet comestible del grup dels basidiomicets, de [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Vas generalment cilíndric i més alt que ample per a guardar-hi conserves, tabac, medicaments, etc. Un pot d'apotecari. Un pot de mel. Guardar el cafè en un pot de llauna. pot de la confitura Punt essencial d'una qüestió, el punt en què està la dificultat. en [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Insecte de l'ordre dels himenòpters que viu en eixams i produeix mel i cera (Apis mellifera). Un rusc d'abelles. abella mare [o abella mestra] Abella reina. abella reina Femella fèrtil, única en cada eixam, que conviu amb els mascles i un gran nombre de femelles infèrtils [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Arrencar de la planta (una flor, un fruit, un branquilló, etc.). Veus aquella rosa? Ves-la a collir i dona-me-la. Els nois, enfilats per les branques, collien peres. He collit aquesta branca d'ametller. Collir un ram de roses. Les abelles cullen la mel de les flors. Arreplegar (els [...]