FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Líquid clar, groguenc, amargant, produït pel fetge i concentrat a la vesícula biliar, que és essencial en l'absorció dels greixos. bilis negra Forma morbosa de la bilis que, segons els antics, influïa en el caràcter fent-lo tornar trist i irascible. Ira violenta [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Bolet de l'ordre de les tricolomatals, d'olor com de canyella, al principi tot ell embolicat per un vel de clapes brunes, després esquinçat formant una beina oberta a la part alta de la cama en forma d'anell o de garlanda, comestible però una mica amargant, freqüent a les [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Oleoresina amargant extreta de les arrels i la tija de la planta Opopanax chironium, de la família de les umbel·líferes, emprada com a antiespasmòdic. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Goma resina exsudada per arbres del gènere Commiphora, de la família de les burseràcies, de color gris fosc groguenc, aromàtica, de gust amargant i pungent, emprada com a carminatiu i estimulant i en perfumeria. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
qual, molt amargant, té propietats medicinals, com a tònic i antipalúdic, i insecticides (Quassia amara). quàssia de Jamaica Arbre de la família de les simarubàcies, de fulles pinnades, flors inconspícues en panícules axil·lars i fruit que té d'una a [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Fruit comestible de l'aranger, globós o piriforme, molt gros, de pela groguenca o rogenca, prima, i de polpa àcida i una mica amargant. aranja gran [o aranja grossa] Fruit comestible de l'aranger gran, semblant a l'aranja, però més gros i de pela gruixuda. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
'aviram i antigament també per a l'alimentació humana (Fagopyrum esculentum). fajol boig [o fajol de moro] Planta de la família de les poligonàcies, molt semblant al fajol, però de flors verdoses i fruit rugós, amb caires ondulats, i de gust amargant (Fagopyrum tataricum). [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
amargant, que forma micorrizes amb el pi (Tricholoma fracticum i espècies afins). bolet de bou Sureny. bolet de cabra Lleterola vera. bolet de camí Terrerol 1 2. bolet de camp Camperol 3. bolet de castanyer Gírgola de castanyer. bolet de crosta Bolet de soca, de barret [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
mà de morter, de color groc o ocraci, de carn blanca i amargant (Clavariadelphus pistillaris). bossa escapçada [o bossa truncada] Bolet comestible del grup dels basidiomicets, semblant a la bossa, de basidiocarp aplanat per dalt i carn dolça (Clavariadelphus truncatus). bosses de blat [...]