Resultats de la cerca frase exacta: 189

Diccionari de la llengua catalana
141. agrumollar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Fer que (un líquid, una substància pulverulenta) formi grumolls. Una evaporació ràpida agrumolla l'esmalt. Un líquid, una substància pulverulenta, formar grumolls. La llet s'ha agrumollat. Heu de tenir cura que la sèmola no s'agafi ni s'agrumolli. La pols s [...]
142. libar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Vessar (vi, mel, llet o altre líquid), a terra o sobre la víctima d'un sacrifici en honor a una divinitat. Beure un petit glop (de vi, de licor, etc.). Xuclar suaument (el suc d'una cosa). Un insecte, xuclar (el nèctar de les flors). [...]
143. cascar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
canals de la llet. [...]
144. xopar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Mullar impregnant de líquid. La pluja li xopava els vestits. Has de xopar el pa amb la llet. Va xopar una bola de cotó amb alcohol i li va netejar la ferida. Mullar amb un drap, amb un tros de cotó, etc., xopat amb un líquid. Xopa-li el front amb una esponja. [...]
145. crosta
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
nafra. Em vaig fer un tall, i se m'hi ha fet una crosta. crosta làctia [o crosta de llet] Crostisser que, per manca de netedat, es forma al cap dels infants de llet. crosta de pa Tros petit de pa on hi ha més crosta que molla. crosta terrestre Escorça terrestre. Horitzó del [...]
146. eixut 2 -a
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
, magre, de poques carns. Que se li ha retirat la llet, s'aplica a les vaques, a les ovelles, etc. Porció de terreny sec. Sec2 4 1. És un home eixut. eixut de paraules Propens a expressar-se amb poques paraules. Una noia malcarada i eixuta de paraules. Tot sol, sense res que li doni [...]
147. menjar 2
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Allò que hom menja per nodrir-se. Fa un quart que som a taula i encara no ens han portat el menjar. Portar el menjar als porcs, als conills. menjar blanc Crema feta amb llet, farina d'ametlles o d'arròs, midó i sucre, aromatitzada amb pell de llimona i canyella. menjar de farda [...]
148. pols 2
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
ficat un gra de pols a l'ull. Ha fet un ruixat que tot just ha arribat a matar la pols. fer pols una cosa Esmicolar-la en fragments diminuts, destruir-la. fer la pols a algú Ultrapassar-lo de molt, eclipsar-lo. en pols Reduït a pols, a pólvores. Llet, xocolata, sucre, en pols. pols [...]
149. ovella
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Mamífer artiodàctil remugant de la família dels bòvids, de 70 a 80 centímetres d'alçària, de cos robust cobert per un pelatge, la llana, de color blanc o terrós, que es cria per la carn, la llet i la llana (Ovis aries). Femella adulta de l'ovella. Persona [...]
150. aigualir
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Fer més ric en aigua (un licor, un suc, una solució, una emulsió, etc.). Aquest vi és massa fort, i convé d'aigualir-lo. Esdevenir excessivament ric en aigua. El nadó s'adona que la llet de la mare s'ha aigualit. Torbar, interrompre, (una festa o una cerimònia, [...]
Pàgines  15 / 19 
<< Anterior  Pàgina  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  Següent >>