FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Fer que (un líquid, una substància pulverulenta) formi grumolls. Una evaporació ràpida agrumolla l'esmalt. Un líquid, una substància pulverulenta, formar grumolls. La llet s'ha agrumollat. Heu de tenir cura que la sèmola no s'agafi ni s'agrumolli. La pols s [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Vessar (vi, mel, llet o altre líquid), a terra o sobre la víctima d'un sacrifici en honor a una divinitat. Beure un petit glop (de vi, de licor, etc.). Xuclar suaument (el suc d'una cosa). Un insecte, xuclar (el nèctar de les flors). [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Mullar impregnant de líquid. La pluja li xopava els vestits. Has de xopar el pa amb la llet. Va xopar una bola de cotó amb alcohol i li va netejar la ferida. Mullar amb un drap, amb un tros de cotó, etc., xopat amb un líquid. Xopa-li el front amb una esponja. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
nafra. Em vaig fer un tall, i se m'hi ha fet una crosta. crosta làctia [o crosta de llet] Crostisser que, per manca de netedat, es forma al cap dels infants de llet. crosta de pa Tros petit de pa on hi ha més crosta que molla. crosta terrestre Escorça terrestre. Horitzó del [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
, magre, de poques carns. Que se li ha retirat la llet, s'aplica a les vaques, a les ovelles, etc. Porció de terreny sec. Sec2 4 1. És un home eixut. eixut de paraules Propens a expressar-se amb poques paraules. Una noia malcarada i eixuta de paraules. Tot sol, sense res que li doni [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Allò que hom menja per nodrir-se. Fa un quart que som a taula i encara no ens han portat el menjar. Portar el menjar als porcs, als conills. menjar blanc Crema feta amb llet, farina d'ametlles o d'arròs, midó i sucre, aromatitzada amb pell de llimona i canyella. menjar de farda [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
ficat un gra de pols a l'ull. Ha fet un ruixat que tot just ha arribat a matar la pols. fer pols una cosa Esmicolar-la en fragments diminuts, destruir-la. fer la pols a algú Ultrapassar-lo de molt, eclipsar-lo. en pols Reduït a pols, a pólvores. Llet, xocolata, sucre, en pols. pols [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Mamífer artiodàctil remugant de la família dels bòvids, de 70 a 80 centímetres d'alçària, de cos robust cobert per un pelatge, la llana, de color blanc o terrós, que es cria per la carn, la llet i la llana (Ovis aries). Femella adulta de l'ovella. Persona [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Fer més ric en aigua (un licor, un suc, una solució, una emulsió, etc.). Aquest vi és massa fort, i convé d'aigualir-lo. Esdevenir excessivament ric en aigua. El nadó s'adona que la llet de la mare s'ha aigualit. Torbar, interrompre, (una festa o una cerimònia, [...]