Resultats de la cerca frase exacta: 686

111. afluixar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
impossible que us guanyi, atès que vós no afluixeu. Abstenir-se, prescindir de fer o de tenir alguna cosa. Per poder telefonar-li havia d'anar al poble del costat, i se n'afluixà. Reduir en nombre, en quantitat, en valor. Ha calgut afluixar els operaris per minva de feina. Vàrem afluixar [...]
112. desfer
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
, desempallegar-se. Desfer-se algú del feix, del farcell, que duia. Desfer-se d'un prejudici. Desfer-se d'un importú. Desfer-se d'un enemic. Desfer-se d'algú, matant-lo. Fondre, dissipar, dissoldre, reduir a miques. El sol desfà la neu. El ponent ha desfet els núvols. Desfer en aigua un [...]
113. estrènyer
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
estrènyer la mà a algú Estrènyer-la-hi en senyal d'amistat. haver-se'n d'estrènyer el cap Haver-s'hi de resignar. Intensificar l'esforç per reduir (l'adversari) en una lluita, en una discussió, etc., per obligar (algú) a fer alguna cosa. El va estrènyer a raons [...]
114. afinar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
mecanisme, les cobertes d'un llibre, etc.) o, més exactament, corregir-ne qualsevol imperfecció. Obtenir acer per oxidació reduint el contingut en carboni (del ferro colat) i eliminant altres elements que l'impurifiquen. afinar el gra Reduir les dimensions del gra d'un metall. Purificar (un [...]
115. fibra
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
fibra alimentària Part dels aliments vegetals que resisteix l'acció dels enzims digestius. Substància o producte filamentós o que es pot reduir a filament. Fibra de cànem, de lli. fibra acrílica Fibra tèxtil constituïda per un polímer sintètic de [...]
116. reducció
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Acció de reduir o de reduir-se; l'efecte. Reducció de fraccions a un comú denominador. Reducció d'un òxid a metall. Reducció per a piano. reducció de capital Disminució de la xifra del capital d'una societat mercantil. Fenomen d'escurçament d'un element [...]
117. pol
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
connexió a un circuit exterior. pol de desenvolupament Zona o regió en què s'afavoreix el desenvolupament per tal de reduir les diferències entre les que tenen taxes de creixement molt desigual.  [...]
118. a 2
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
calaix. La proximitat amb relació a un lloc, situació prop, tocant. A un quilòmetre del poble. A la vora del riu. Asseure's a taula. Reduir a la misèria. Tendir a la supressió de l'impost. Venir a no res. L'import no arriba a trenta euros. Comptar de vint a trenta. Seran de [...]
119. angle 1
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
comprès en un pla vertical, format pel pla visual que passa per un punt i el pla vertical. fer angle Unir les puntes dels esquís i clavar-ne els cantells interiors a la neu per reduir la velocitat. [...]
120. Com es diu dulce de leche en català?
Font Fitxes de l'Optimot
Àrea temàtica Alimentació. Gastronomia
La forma catalana adequada per designar el que en castellà s'anomena dulce de leche és almívar de llet. Es tracta de la menja que s'elabora amb llet i sucre, deixant-la reduir a foc lent fins que adquireix una consistència de xarop més o menys dens. Tant la consistència com el procés d'elaboració [...]
Pàgines  12 / 69 
<< Anterior  Pàgina  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  Següent >>