FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Família de plantes dicotiledònies del grup de les lleguminoses, generalment arbòries o arbustives, de flor sovint papilionàcia amb la carena que embolcalla els altres pètals i fruit quasi sempre en llegum, pròpies sobretot de les regions tropicals i subtropicals, a la [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Les plantes, treure flor. Ja han florit els ametllers. Les roses floreixen a l'abril. Prosperar, estar en ple vigor. Fer florir l'agricultura, el comerç, d'un país. Florir les arts, els estudis. Aquell poeta florí en el segle xv. Una cosa, cobrir-se de floridura. Aquest [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Semblant a la flor del lliri blanc. Família de plantes monocotiledònies, la majoria herbàcies, sovint bulboses o rizomatoses, de flors generalment actinomorfes amb sis tèpals vistosos i normalment amb sis estams i fruit en càpsula o baia, a la qual pertanyen els albons, la [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Pastís fet amb flor de farina, ous i sucre. Xocolata amb bescuits. Gelat elaborat amb ous i xarop de sucre batuts conjuntament en calent, amb addició posterior de nata o de clares d'ou batudes i amb congelació final. Porcellana que ha rebut dues cuites i que es deixa sense [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Roca a flor d'aigua o a molt poca distància de la superfície de l'aigua. Topar contra un escull. Dipòsit calcari construït per organismes marins, especialment coralls i algues i també per esponges i bivalves en el passat, que forma part d'un ecosistema marí [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Desprendre (matèria gasosa), emetre (un vapor, una olor). El perfum, la flaire, que exhala una flor. Els gasos que les plantes exhalen. Exhalar un sospir. Exhalar la seva còlera. Un gas, una olor, etc., desprendre's. De les roses s'exhalava una flaire suau. Els miasmes que s'exhalen [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
, malva o escarlata, originària de la regió mediterrània i cultivada en jardineria (Anemone coronaria). anemone alpina Anemone de flor blanca i de fruits prolongats en una aresta plomosa, pròpia de la muntanya (Anemone alpina o Pulsatilla alpina). anemone coronària Anemone 1 [...]