FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 tassó, tassa petita. anap, mot genèric: tassa, veire, copa. pitança, tassa gran per al vi. xicra, tassa petita, esp. pera xocolata desfeta. bol(sense nanses) escudella, tassa gran pera servir la sopa, el brou, etc. (Cp. Escudelleta i escudelló. Alc.) 2 Contingut d'una tassa: Tassada [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 paper de barbao paper de tina paper de fil paper bíblia(molt fi, però opac; pera imprimir) paper de calcar(transparent) paper carbó(pera còpies) paper d'embalaro d'embalatge(molt resistent) paper assecant(molt absorbent) paper de goma(engomat) paper d'estrassa(fet amb matèries de baixa [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
fermador pectoral, fermall pera subjectar la capa (ant.) mosquetó, fermall que es tanca automàticament a l'extrem d'un cap. cremallera(pera unir dues vores d'una cartera, una peça de vestir, etc.) Cp. enganxall, afiblall, sivella, tancador Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
armari raconer (o cantoner) armari rober armari mirallo armari trèmol ampoller(pera les ampolles) carner(pera guardar-hi la carn) entredós, petit armari entre dos balcons o finestres. credença, armariet on es posaven les coses que calen per al servei de taula. escriny, armariet. fitxer [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
encabironar, posar els cabirons pera fer un sostre, etc. enllatar, posar les llates d'una coberta. engraellar, col·locar el fustam pera formar la coberta d'una construcció. Cp. teginar o enteixinar Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
tenalla tarràs, gerra amb dues nanses. hídria, gerra usada pels antics pera tenir-hi aigua. carner, gerra on hom guarda la carn salada. albúrnia, gerreta de terrissa pera mel, confitura, etc. alfàbia àmfora Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
afegiment afegit afegitó perllonga, peça addicional que s'afegeix a alguna cosa per allargar-la. additament addició gaia, afegit de roba que hom fa en un vestit per donar-li el vol necessari. apèndix intercalació coda, compassos afegits al final d'una composició musical. floritura, ornament [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
genèric de tot allò que hom menja. requisit, plat delicat, exquisit, que hom fa pera una persona desganada, pera un convidat, etc. lacticini, qualsevol menjar fet amb llet. reescalfat, reescalfo reescalfó, menjar reescalfat. guisat(->) plat. El rap a la marinera és un plat molt gustós. [...]