FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que deixa passar la llum de manera que es poden veure els objectes a través seu. Un vidre transparent. Un esmalt opac esdevé transparent després d'una cuita excessiva. L'al·lusió és transparent. Un estil transparent, clar. Que deixa passar, sense absorció, certs [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Qualitat de clar. La claredat del dia convida a sortir. La claredat d'aquella aigua. Santa Llúcia ens conservi la vista i la claredat. Expressar-se, raonar, amb claredat. No excel·lia per la claredat de la seva intel·ligència. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Compost d'hidrocarburs naturals saturats, amb estructura microcristal·lina, d'aspecte ceri, color de marró clar a negre, pes específic entre 0,94 i 0,97 i punt de fusió entre 65 °C i 85 °C. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Ocell de la família dels caprimúlgids, d'uns 30 centímetres de llargada, de plomatge de tons bruns i grisos, semblant a l'enganyapastors, però més clar i amb una taca blanca a la gorja (Caprimulgus ruficollis). [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Peix de la família dels espàrids, de cos oblong, de 15 a 20 centímetres de llargada, amb el dors de color bru vermellós molt clar, flancs i ventre argentats, amb una taca negra a l'aixella de les aletes pectorals (Pagellus acarne). besuc blanc Besuc 1 . besuc de la taca [o [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Carn dels bolets de soca del gènere Fomes i afins, assecada o torrada, que antigament s'emprava per a encendre foc. esca de bolet Esca 1 1. esca de verger Bolet de soca dels fruiters. esca marginada Bolet de soca de l'ordre de les porials, amb porus i marge clar, que viu sobre fusta [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Ocell de la família dels fasiànids, d'uns 20 centímetres de llargada, el cap i les parts superiors d'un bru negrós amb ratlles més clares, i les inferiors d'un cendra clar, migrador, molt apreciat pels caçadors (Coturnix coturnix). guatlla andalusa Ocell de la [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Matèria blana produïda per la solidificació d'una secreció de les glàndules sebàcies de les parpelles. No es renta mai: porta els ulls plens de lleganyes. tenir una lleganya a l'ull No veure-hi clar en algun afer. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Mamífer perissodàctil de la família dels èquids, de pelatge clar amb franges transversals fosques a tot el cos, el coll gruixut i el cap gros i pesant, que habita l'Àfrica subsahariana (Equus grevyi i E. zebra). [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Fer més espès. És clar aquest xarop: cal espessir-lo. Esdevenir més espès. La xocolata s'ha espessit massa. Allí el bosc s'espesseix i esdevé gairebé impenetrable. Augmentar, per addició d'un espessidor, la viscositat (d'un líquid). [...]