FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
, gras i petit. rodanxó, íd. carnuto carnós, es diu d'una part del cos grassa, que té molta carn. Unes mans carnudes. molsut, íd. polpós, íd. pencut, que té bones penques o palpissos. panxarrut tenir bones penques tenir bons palpissos tenir bons sagins tenir bones polpeso ésser polpós ésser un sac [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
tenalla tarràs, gerra amb dues nanses. hídria, gerra usada pels antics per a tenir-hi aigua. carner, gerra on hom guarda la carn salada. albúrnia, gerreta de terrissa per a mel, confitura, etc. alfàbia àmfora Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
armari raconer (o cantoner) armari rober armari mirallo armari trèmol ampoller(per a les ampolles) carner(per a guardar-hi la carn) entredós, petit armari entre dos balcons o finestres. credença, armariet on es posaven les coses que calen per al servei de taula. escriny, armariet. fitxer [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 consola, taula estreta que hom posa arrambada a la paret. credença, tauleta on hom posa els objectes que cal tenir a mà. vetllador, tauleta petita. raconerao cantonera saler, taula damunt la qual hom sala carn, esp. de porc. mesa, taula de l'altar. escriptori, taula d'escriure. Cp. secreter [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 adj. No definit. vague imprecís indeterminat ambigu, que admet diferents interpretacions. no ésser(una cosa) ni carn ni peix 2 indefinible. 3 Que no es pot limitar. il·limitat infinit, que no té límits. immens immensurableo immesurable Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
cuinar coure adobar de menjar aparellar. Aparellar el sopar. Cp. fer carn d'olla (o olla o bullit), fregir, rostir, estofar o ofegar, arrebossar, fer saltar, passar per la paella, fer a la graella, rostir a l'ast, escalivar, marinar, etc Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
socarrimar, socarrar lleugerament. salsiro sulsir, es diu de les plantes especialment quan és per l'acció del sol. abrusar(les plantes per l'acció del sol) bleir-se, socarrar-se. La carn s'ha bleït. ensajornar, socarrar una vianda perquè es conservi millor. Manuel Franquesa i Enciclopèdia [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
alena, agulla de sabater. acícula(tèc.), espina, pèl, cristall semblant a una agulla. passador passavetes agulla saquera enllardador, agulla d'enllardar la carn. estilo gnòmon, agulla de rellotge de sol. manetao busca, agulla de rellotge. llengüeta, agulla d'una balança, esp. de la romana [...]