Resultats de la cerca bàsica: 85

Diccionari de la llengua catalana
61. àbac
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
superfície sobre què descansa l'arquitrau. Atuell en forma de plat o de safata, de metall, de fusta o de ceràmica, emprat per a separar les palletes d'or i minerals pesants de la sorra, del fang, etc., mitjançant l'elutriació. [...]
62. galant
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
principals, generalment jove. Relatiu o pertanyent a cert estil musical del segle xviii. Lleuger i refinat, propi de la música de la cort. Anteposat a un substantiu, és un terme ponderatiu. És una galant xicota. Un galant lladre. Un galant plat de vianda. [...]
63. mongeta
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Fruit en llegum i llavor de la mongetera. Un plat de mongetes. Mongetes gavatxes. mongeta del ganxet Mongeta seca d'una varietat de gra blanc. mongeta rènega Mongeta d'una varietat de gra gros i rodó. mongeta seca Llavor madura comestible de la mongetera, generalment reniforme [...]
64. caramull
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Porció d'un contingut que sobresurt de les vores del recipient que el conté. Fer caramull. Llevar el caramull. El caramull d'un gelat. a caramull Formant caramull. Una mesura de blat a caramull. Un plat d'arròs a caramull. a caramull En abundància. caramull d'un paller [...]
65. llepar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Passar la llengua (per alguna cosa). El gos li llepava la mà. Llepar un plat. llepar-se els dits [o llepar-se'n els dits] Trobar molt gustosa, molt bona, una cosa. Si és bo? Te'n lleparàs els dits. llepar-se'n els bigotis Trobar-hi molt gust. Passar fregant. Les flames [...]
66. tir
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
, fixos o mòbils, mitjançant armes de foc. Tir al colom, al plat, al vol. Lloc on hom s'exercita a tirar. Un tir de coloms. Ciència militar que investiga el comportament de les armes i les municions, i fixa les normes per a emprar-les i aconseguir els màxims efectes. Tirada o [...]
67. guarnició
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
. Menjar que acompanya el constituent bàsic d'un plat. Defensa que es posa a les espases i altres armes per a preservar la mà. Una espasa amb el pom i tota la guarnició d'or. Element de materials diversos que recobreix òrgans de diferents màquines tèxtils. [usat generalment en [...]
68. plegador 1 -a
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
plegatge manual. Plat de llauna, de coure, etc., per a arreplegar alguna cosa. [...]
69. crema 1
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Nata de la llet. La part millor d'alguna cosa. La pel·lícula que veurem avui és la crema de tota la selecció. Plat dolç de llet, ous, midó o farina, sucre i canyella o vainilla, cuit sense arribar al punt d'ebullició, que generalment en treure'l del foc es cobreix [...]
70. arròs
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
asiàtic, i també a diverses varietats d'Oryza glaberrima, originària de l'Àfrica tropical occidental. Gra de l'arròs, ric en midó, altament nutritiu. Plat o guisat fet amb arròs. Un arròs a la marinesca. Arròs amb pollastre. Arròs amb llet. Arròs negre [...]
Pàgines  7 / 9 
<< Anterior  Pàgina  1  2  3  4  5  6  7  8  9  Següent >>