FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Grup d'animals metazous marins afins als cnidaris, de cos ovoide o esfèric, que es mouen mitjançant la vibració de flagels externs. Individu d'aquest grup. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Fruit comestible de la melonera, gros, globós o ovoide, de corfa rugosa o reticulada, verda, groga o un xic ataronjada, i de polpa dolça, blanca o tirant a carabassa, segons les varietats. Tatxar, tallar, un meló. Peles, escorxes, de meló. Melonera . meló de tot l'any [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
, i fruit ovoide, originària probablement de l'Europa centreoriental i cultivada per aprofitar-ne l'arrel, blanca i de sabor picant, emprada com a condiment i com a medicinal (Armoracia rusticana). [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Planta herbàcia de la família de les umbel·líferes, de fulles dividides en segments filiformes, flors grogues en umbel·la i fruit ovoide i comprimit, pròpia dels camps de cereals (Ridolfia segetum). Pastanaga borda. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
l'aigua de coco. coco de les Seychelles Fruit del cocoter de les Seychelles, ovoide, molt gros i pesant, amb l'endocarpi bilobat, que conté la llavor més grossa del món. Fibra de coco. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Planta de la família de les umbel·líferes, de fulles pinnatisectes, flors blanques o rosades en umbel·les oposades a les fulles i fruit ovoide cobert d'agullons, que es fa sobretot als camps de cereals (Turgenia latifolia). [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Planta herbàcia de la família de les umbel·líferes, de fulles dividides en lacínies, flors blanques en umbel·la i fruit ovoide i comprimit, la tija de la qual neix d'un tubercle arrodonit i comestible, la castanya de terra (Conopodium majus). [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
o sucre. bunyol de vent Bunyol dolç, molt estufat i buit per dins. com bunyol dins mel Oportunament. Nyap. bunyol de mar Animal urocordat del gènere Microcosmus, de la classe dels ascidiacis, gros i de forma ovoide, de mantell bru normalment recobert d'una abundant fauna d [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Planta de la família de les liliàcies, de bulb ovoide o subglobós generalment acompanyat de petits bulbs laterals, fulles linears planes i flors blanques, rosades o purpurescents agrupades en umbel·la globulosa, amb una bràctea basal, que es fa en fenassars i marges (Allium [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Arbre caducifoli de la família de les escrofulariàcies, de grans fulles cordiformes, enteres o trilobades, flors tubuloses violàcies, en panícules terminals molt vistoses, i fruit en càpsula ovoide i amb nombroses llavors alades, originari de l'Àsia oriental i plantat [...]