Beguda alcohòlica obtinguda per fermentació del most de raïm. Pel seu contingut en etanol i sucres, és un aliment energètic (1 litre de vi corrent comporta de 600 a 800 kcal) i, a més, conté també vitamines i minerals. El seu consum moderat en els menjars facilita la digestió, i hom li ha atribuït [...]
m 1 vino. 2 batejar (o aigualir, o amarar) el vi aguar (o bautizar, o cristianar) el vino. 3 el bon vi no ha de menester (o no necessita) ram el buen paño en el arca se vende. 4 tenir bon (o mal) vi fig tener buen (o mal) vino. 5 vi abocat vino abocado (o embocado). 6 vi amontillat vino [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
Vi blanc. Vi claret o simpl. claret. Vi negre o vi roig. Vi dolç. Vi sec. Vi ranci. xarel·lo(fam.) remost, revío resaigües, vi obtingut tirant aigua a la brisa. aiguarelles, vi molt flac o molt rebaixat. vi escumós (o espumós), xampanyo cava. Xampany és una adaptació del francès champagne. Es [...]
Antigen capsular termolàbil que presenten algunes espècies de salmonel·les (S. typhi, S. paratiphy, S. dublin). És destruït per mitjà del tractament amb la calor. És el responsable, conjuntament amb l'antigen O, de la virulència de la infecció per salmonel·les. [...]
Sisè grau de dificultat en la gradació dels rius, que s'assigna a àrees d'aigües braves d'alt risc, caracteritzades per la presència d'obstacles pràcticament infranquejables. [...]