Resultats de la cerca frase exacta: 88

Diccionari de sinònims Franquesa
51. coca
Font Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
coc ensaginada o saginada, coca feta amb sagí o mantega. raïssa, coca feta amb la pasta que resta adherida a la pastera. cristina crespella congre, coca feta d'ous, sucre, oli i matafaluga. panada, coca farcida amb peix, carn o verdura. panadó, coca feta de verdura. Manuel Franquesa i [...]
52. fàstic
Font Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 repugnància escrúpol. No tinguis escrúpol de beure amb aquest got: és net. nàusea. (esp. moral) oi(hab. en pl., ois). Fer ois una cosa. Ningú no tastaria sense ois carn de gos. Cp. embafament 2 Fer fàstic (algú o alguna cosa) a algú: repugnar. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana  [...]
53. pudir
Font Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
fer pudor ferumejar tufejar fer olor de resclosit fer una pudor que empesta pudir més que una guilla pudir com carn de vas(Alc.) saber(intr.), fer tal o tal olor. Aquest llard sap a ranci. empestar(intr.). Feia una pudor que empestava. empudegar. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana  [...]
54. rostir
Font Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
brasejar, rostir lleugerament una vianda. ensajornar, íd. salsir, rostir excessivament, esp. l'acció del sol, una cosa sucosa. graellejar, rostir a la graella (Alc.) torrar gratinar(al forn) cremar, rostir massa una cosa. La carn s'ha cremat: ja la pots donar al gos. Cp. bleir Manuel [...]
55. tros
Font Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
corda. Un cap de núvol. escapçao escapçadura, tros que resta en escapçar un objecte. capolo retall. Capols de ferro. escapçall(de paper, tela, pell, planxa metàl·lica, etc.) metrallao granalla, trossos petits de metall. escapciao escapció(de carn, peix, etc., que hom ven a un preu més baix) tall [...]
56. botifarra
Font Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
salsiró, botifarra prima. blanquet, embotit prim elaborat amb freixura i pinyons. bisbe, botifarra curta i gruixuda. baldana, espècie de botifarra negra. bull, botifarra feta amb el budell més gruixut del porc, farcida esp. de carn magra. paltruc(dial.), botifarra negra, gruixuda i curta. (Alc [...]
57. adobar
Font Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 preparar. 2 (el menjar) assaonar condimentar marinar(peix, vianda) salaro fer salaó(peix, carn) escabetxar(peix) salpebrar(viandes, en general) confitar(fruites, viandes, carns) candir(fruits amb sucre o almívar) conservar, condimentar. 3 (cuirs, pells) assaonar Cp. abadanar [...]
58. feble
Font Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 dèbil(esp. físicament) flac. L'esperit és prompte, però la carn és flaca. No t'enfilis en aquesta branca, que és flaca. afeblit decandit decaigut abatut(->) inconsistent(cosa) adinàmic(mot savi) prim. Un vi prim, un brou prim. Prim de salut, de butxaca. tènue(fig.) [...]
59. esquelet
Font Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 corpenta, carcanadao carcassa, pròpiament, esquelet d'un animal despullat de la carn. Fam., esquelet d'una persona. calavera(per ext.) ossa, conjunt dels ossos de què es compon l'esquelet. ossadao ossera, conjunt dels ossos d'una persona. exoesquelet(tèc,), esquelet exterior, com la closca d [...]
60. presa
Font Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 Acció de prendre una cosa. captura(d'una persona, d'una nau) apropiació predació conquesta emparament embargo embargament 2 La cosa presa. botí. conquesta 3 porció, dosi. 4 Fer presa (dit dels animals carnissers): Fer carn. 5 (En un riu) resclosa assut, resclosa. cana, presa feta per [...]
Pàgines  6 / 9 
<< Anterior  Pàgina  1  2  3  4  5  6  7  8  9  Següent >>