FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 Treure les tripes, la tripa, d'algú o d'algun animal. esventrar esbudellaro desbudellar desentranyar esfreixurar esbaconar(un porc) mocaro esmocar, treure la moca o tripa. Es diu esp. dels peixos. 2 esquinçar. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
urpao úrpia, ungla corbada i aguda, com les d'un felí o un ocell. esperó, unglot punxegut del gall. unglot(dels animals de peu partit: porc, etc.) peüllao peüngla(dels cavalls, ases, etc.) casc, peülla del cavall, ase, etc. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
salsiró, botifarra prima. blanquet, embotit prim elaborat amb freixura i pinyons. bisbe, botifarra curta i gruixuda. baldana, espècie de botifarra negra. bull, botifarra feta amb el budell més gruixut del porc, farcida esp. de carn magra. paltruc(dial.), botifarra negra, gruixuda i curta. (Alc [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
costa barnilla, os de la costella del moltó. xulla(dial.), costella de moltó, cabrit, bou o porc cuinada. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]