FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
envigoridor tònico tonificant reforçant fortificant roboranto roboratiu consolidatiu corroboratiuCp. corroborant vitalitzador entonador. Aquest vi ranci és entonador. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
tona o tonell barrilo barraló, bota petita. barral, boteta de fusta per a portar vi quan hom va a fora. búrnia o albúrnia, barral per a dur vi o aiguardent. carretell, boteta d'una trentena de litres. botall, bota de mitja carga o d'un quart de carga en què hom sol guardar el vi ranci; també [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
cames(d'una premsa) balancerao guiera, íd. cuixa(de l'argue de treure barques, de la premsa de lliura, etc.) cuixal(d'una premsa) cuixeróo cuixera(d'una premsa d'oli, de vi, de fideus, etc.) pujanto brancal(d'una porta, d'una finestra, etc.) bancada, muntants d'una màquina. braçalada, els [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 fal·lera. Té la fal·lera de beure, de jugar. Agafar una fal·lera. feble. Té un feble pel vi, per les dones, etc. 2 Abs. Disposició habitual al mal. disbauxao cràpula dissipació mala vidao malviure. Una dona de malviure. turpitud excessoso desenfrenament intemperànciao incontinència [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
acidular, fer tornar lleugerament àcid. acetificar, convertir en àcid acètic, en vinagre. avinagrar, fer tornar agre (el vi o una altra cosa). agrir. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
traslladar. Esp. posar el líquid d'un recipient en un altre. trascolar. Hem trascolat tot el vi d'aquesta bota en aquesta altra. transvasar trasbalsar Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
astringent (tèc.). raspós. Un vi raspós. bròfec. Aquest vi és molt bròfec. verd, es diu del vi aspre, fet de raïms verds. escanyadís, difícil d'empassar per la seva aspror. 3 Desplaent a l'orella. agre acre irritant estrident ronc aiguardentóso d'aiguardent, es diu de la veu. 4 Desplaent a l'olfacte [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 extracte essència. Essència de roses. esperit(per destil·lació). Esperit de vi. Esperit de sal, etc. decuito decocció, extret obtingut per decocció. Cp. quinta essència, olis essencials 2 llibre. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
amaniment adob espècia ingredients culinaris herbes aromàtiques salpebre, condiment de sal i pebre. escabetx, condiment fet amb vi o vinagre i altres ingredients, per a assaonar el peix i altres menges. Sardines en escabetx. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]