Resultats de la cerca frase exacta: 189

Diccionari de la llengua catalana
161. bullir
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Un líquid, ésser tumultuosament agitat per la generació, dins la seva massa, de bombolles de vapor que pugen i esclaten a la superfície. A la pressió normal, l'aigua bull a la temperatura de cent graus. L'aigua que has posat al foc ja bull. Fer bullir la llet. Coure en [...]
162. molinet
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
remenar la xocolata en desfer-la en aigua, llet, etc. Torn horitzontal que hi ha a proa de les naus que serveix per a llevar les àncores. Les manxes del molinet. Peça fixada a la paret amb què s'immobilitzen les tanques o les fulles d'una finestra que obre cap enfora. Acció de fer [...]
163. gras grassa
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que conté greix. Les parts grasses del cos de l'home, dels animals. El formatge gras es fa amb llet sencera. Carn grassa. Part grassa de la carn. El gras i el magre del pernil. Preferir el magre al gras. Abundant en greix. Un home gras. Una dona grassa. Abans no estava tan gras com ara. Gras [...]
164. pinetell
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Rovelló de cabra. pinetell bord Lleterola de llet groga. pinetell clar Molleric clar. pinetell d'avet Bolet de l'ordre de les russulals, propi de les avetoses i més fat que el pinetell (Lactarius salmonicolor). pinetell de cabra Rovelló de cabra. pinetell de calceta Molleric de [...]
165. dentat -ada
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
. Que presenta dents d'angles més o menys aguts, s'aplica a una partició. Dentadura 1 . Tenir un bon dentat, un mal dentat. Perdre el dentat. Aquest menjar espatlla el dentat. Dentat de llet. Conjunt de les dents d'una serra, d'una roda dentada, etc. [...]
166. desfer
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
terròs de sucre, un gra de sal. Ja s'ha desfet la neu. Desfer-se els núvols en pluja. desfer xocolata Deixatar-la en aigua, en llet, etc. desfer-se en plors (o en llàgrimes, o en compliments, etc.) Manifestar-los sense cap contenció. Derrotar completament. Desfer l'exèrcit [...]
167. alterar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
o la durada mitjançant una alteració. Falsificar, desnaturalitzar. Alterar la llet. Alterar un text. Alterar la veritat. Fer sortir de l'estat normal. Alterar la salut. Torbar, commoure, agitar vivament l'ànim. Jo volia conservar la calma, però aquella resposta tan poca-solta em [...]
168. colada
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Llet presa. Operació d'abocar dins un motlle un metall fos. Metall fos que s'aboca dins el motlle. Massa de lava fluida o semifluida que s'escampa en forma de capes, de mantells o de corrents i es consolida posteriorment. colada de piroclasts Corrent gasós de piroclasts, de temperatura i [...]
169. sucre 1
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
aldehídic o cetònic. Sucre de llet o lactosa. Sucre de raïm o glucosa. tenir sucre a la sang Patir d'hiperglucèmia. [...]
170. prendre
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
. Prendre un got de vi. Prendre cafè, te, llet. Prendre una ajuda. Prendre un remei, una medecina, una purga. Gaudir dels efectes (d'una cosa). Prendre un bany, una dutxa. Prendre el sol, la fresca. Contraure, agafar, adquirir. Has pres un mal costum. Aquesta cortina ha pres un mal gest. Agafar [...]
Pàgines  17 / 19 
<< Anterior  Pàgina  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  Següent >>