FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Antídot usat antigament, especialment contra les mossegades dels animals verinosos, compost d'un gran nombre d'ingredients polvoritzats i reduït amb mel a un electuari. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Persona que està a punt de casar-se. Persona que contrau matrimoni, durant el dia de la boda i els de la lluna de mel. Persona casada de nou, recentment. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Pa de cera constituït per una sèrie de cel·les prismàtiques hexagonals que fabriquen les abelles dins l'arna per a dipositar-hi la mel. Pa de cera que fan les vespes. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que té una dolçor anàloga a la de la mel. Que té una dolçor afectada. Paraules meloses. Una persona melosa. Tendre, bla, s'aplica a un menjar, especialment la carn. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Atreure (algú) per mitjà de quelcom d'apetitós, de seductor, amb afalacs. Algú, acostumar-se a alguna cosa pel plaer que hi troba. El xicot s'enllepolia amb les torrades sucades amb mel. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que té un sabor com el del sucre o de la mel. Una beguda dolça. Ésser dolç com un sucre, com una mel. Posa-m'hi més sucre: la tisana m'agrada ben dolça. Menja composta de sucre o mel, especialment pastes dolces, fruites confitades. Que conté sucres a causa de la [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Massa de forma més o menys rodona, feta de pasta de farina ben batuda a la qual poden incorporar-se altres substàncies reduïdes a pasta, com bacallà, cervell, patates, etc., i fregida amb oli o llard. Bunyols de bacallà. Bunyols de cervell. Bunyol fet de farina, ous i mel [...]