FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Massa de forma més o menys rodona, feta de pasta de farina ben batuda a la qual poden incorporar-se altres substàncies reduïdes a pasta, com bacallà, cervell, patates, etc., i fregida amb oli o llard. Bunyols de bacallà. Bunyols de cervell. Bunyol fet de farina, ous i mel [...]
m 1 gastr [massa fregida] buñuelo. 2 fig [cosa mal feta] buñuelo, churro. 3 bunyol de mar zool [Microcosmus sp] ascidia. 4 bunyol de vent gastr buñuelo de viento. 5 com bunyol dins mel [oportunament] [como] caído (o llovido) del cielo, como anillo al dedo. Em vens com bunyol dins mel, me vienes [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 crespell, mena de bunyol prim, dolç. dauradella, bunyol de carn i ou, típic de Menorca Cp. croqueta 2 Fig. pastitxo. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
La forma normativa d'aquest cognom és Bunyol. La variant prenormativa Buñol no s'adequa a la normativa ortogràfica vigent, establerta per l'Institut d'Estudis Catalans. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Falguera de mida petita, de fulles pinnatífides de lòbuls curts i arrodonits i esporangis coberts per esquames que semblen daurades, emprada antigament com a medicinal (Ceterach officinarum). Bunyol fet amb carn picada pastada amb ous, sucre i mantega, típic de Menorca. [...]
La forma general per denominar la massa de forma més o menys rodona, feta de pasta de farina ben batuda a la qual poden incorporar-se altres substàncies reduïdes a pasta, com bacallà, cervell, patates, etc., i fregida amb oli o llard és bunyol.
En alguns parlars, també hi ha la forma [...]