tant!
Apa, que no n'hi ha per a tant!
Ha dormit poc i ja no dona per gaire més.
Ha dormit poc i ja no dona per a gaire més.
5. Finalment, en l'expressió per sempre s'usa preferentment la preposició per, perquè emfasitza la durada, tot i que l'ús de per a és admissible. Per exemple:
Se'n va anar [...]
de que ha arribat que no para de xerrar. Tot i això, en registres formals convé reduir des de que a des que: Des que ha arribat hi ha una gran expectació.
[...]
Els adjectius major i menor, que signifiquen 'més gran' i 'més petit', respectivament, són d'ús habitual en tot el domini lingüístic, i tenen una presència especialment destacada en els parlars valencians.
Aquests adjectius són habituals en expressions més o menys lexicalitzades, com ara: la [...]
capses de gelat et regalem una tovallola de platja.
Hi ha altres usos del mot pack
en sentit figurat, que s'han estès del sentit originari de 'conjunt
que forma un tot', però tampoc no són usos correctes. En aquest cas
també es pot dir paquet, entre d'altres. Per exemple:
El paquet d'aventura / [...]
relatiu la qual cosa fa referència a ha vingut la seva mare).
En aquest tipus d'oracions de relatiu, es fan servir tant el pronom relatiu la qual cosa, com la construcció formada per un nom (generalment és cosa, fet, tot i que pot ser qualsevol altre) + que . En canvi, en aquests casos no són possibles [...]
Amb valor d'imminència també es fa servir la construcció anar per + infinitiu, tot i que és menys habitual. A més, es pot fer servir amb temps perfectius (acció començada i acabada). Per exemple:
Cada cop que va per parlar amb el seu marit, li surt amb un ciri trencat.
El verb anar seguit [...]
convocat un referèndum per a l'1 d'octubre.
L'1 de novembre és Tots Sants.
Convé notar que els dies en les datacions s'escriuen habitualment amb xifres i que, per tant, caldrà apostrofar l'article el davant de la xifra 1. Per exemple:
Ho teníem tot preparat per a l'1 d'octubre.
L'1 de juny és un dia que [...]
les persones vistes, el representa la persona, l'animal o l'objecte recordat, que vindria és la cosa que s'ha dit i arribar més tard és la cosa que s'ha decidit.
Habitualment el complement directe no porta preposició, tot i que hi ha algunes excepcions en què s'usa la preposició a.
El complement [...]
reprèn amb un pronom feble quan la pronominalització és possible. Per exemple:
No hi vull anar, a treballar.
No en tindrem més, de pomes.
Si l'element conegut es desplaça a l'esquerra, no se sol separar amb coma de la resta de l'oració, tot i que s'hi pot posar si aquest element és molt llarg. Com en [...]
, Ha caigut perquè en aquesta habitació no hi ha on agafar-se?), tot i que, com en el cas anterior, en un registre formal són preferibles altres solucions.
[...]