La llengua de signes de la Suïssa italiana és utilitzada, sobretot, per la comunitat sorda del cantó del Ticino. L'idioma és proper a la llengua de signes italiana -sobretot a les varietats de la Llombardia- però també ha incorporat influències de les altres dues llengües de signes helvètiques (la [...]
llengua en nombre de parlants (8%), rere el zulú (24%), el xhosa (18%), l'afrikaans (13%) i el sotho septentrional (9%). A més, hi ha minories batswana a Zimbàbue i a Namíbia.
Dintre de les llengües bantú, el setswana és especialment proper al sotho (parlat entre Botswana, Sud-àfrica i Lesotho), amb el [...]
El grup lingüístic txàdic central també es coneix com a grup biu-mandara. Hi pertanyen una seixantena de llengües parlades al Txad, Nigèria i el Camerun. El tsuvan és molt proper lingüísticament al jimi, el sharwa i el gude.
El grup ètnic tsuvan era originari de Nigèria. Va migrar cap al territori [...]
El grup lingüístic txàdic central també es coneix com a grup biu-mandara. Hi pertanyen una seixantena de llengües parlades al Txad, Nigèria i el Camerun. Dins del grup txàdic central, el gavar és molt proper lingüísticament al daba, el mbedam, el mina i el buwal.
La intel·ligibilitat entre els [...]
L'iwa és lingüísticament proper al nyamwanga i alguns autors consideren que són varietats d'una mateixa llengua.
L'iwa s'inclou dins les llengües bantú, que formen el grup lingüístic més extens de llengües africanes. Aquest grup de llengües són parlades des del Camerun fins a Kènia i fins a [...]
llengua i 15 de les 37 llengües africanes que tenen un milió o més d'un milió de parlants formen part d'aquest grup lingüístic.
El nom «kimatuumbi» prové de la paraula matuumbi 'muntanyes', a la qual s'hi ha afegit el prefix ki-, que indica 'llengua'.
El matumbi és lingüísticament proper al ndengeleko [...]
El grup lingüístic txàdic central també es coneix com a grup biu-mandara. Hi pertanyen una seixantena de llengües parlades al Txad, Nigèria i el Camerun. Dins del grup txàdic central, el mbedam és molt proper lingüísticament al daba, el mina i el gavar.
La llengua mbedam es parla només a la [...]
valors propers a 1 corresponen a zones amb una vegetació densa).
L'MSAVI-1 pren valors compresos entre -1 i 1, amb valors negatius en zones amb molt baixa cobertura de vegetació i positius en zones amb vegetació activa, amb més vigor de la vegetació com més proper a 1 és el valor obtingut.
MSAVI-1 és [...]
d'aquestes llengües, com ara el zulú o el xhosa, són els clics (so especial produït per una doble oclusió), que van manllevar de les llengües khoisan.
El ngurimi és lingüísticament proper al kuria, llengua que es parla al nord-oest de Tanzània i al sud-oest de Kenya. [...]
Dins el grup de les llengües índiques, l'oriya és especialment proper al bengalí, el maithili i l'assamès. De fet, l'oriya, com les llengües esmentades, és descendent de la llengua pràcrit. Des del punt de vista dels manlleus, l'oriya és una de les llengües del nord de l'Índia amb un influx menor [...]