FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Fer que (un sòlid) en contacte d'un líquid es disgregui i s'hi mescli. Deixatar els ous amb vinagre. Una obra literària, una actuació, una conferència, etc., perdre vigor, consistència. La música es deixatava i es fonia per manca d'interès del públic. La [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Barreja d'un aglutinant, com cola, rovell d'ou, goma, plàstic, caseïna, etc., amb aigua, que s'empra per a deixatar els colors en la pintura al tremp, l'aiguada, l'aquarel·la o la tinta. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Substància alimentosa feta amb cacau i sucre mòlts, als quals s'afegeix ordinàriament canyella o vainilla. Una presa de xocolata. Bombons de xocolata. Deixatar o desfer xocolata. xocolata desfeta Beguda feta deixatant i coent xocolata en aigua o llet. [...]
Deixatar amb vi, brou, vinagre, etc., la glaça d'un aliment a fi de tornar-la a utilitzar, després d'haver inclinat la cassola per tal d'eliminar-ne els greixos líquids. [...]