171.
síndrome de Parsonage-Turner
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Afectació del plexe braquial de causa desconeguda i instauració brusca, en forma de dolor intens de l'espatlla i del braç, seguit més tard, en desaparèixer el dolor, de paràlisi i atròfia dels músculs de l'espatlla i del braç, que remet en un termini no superior a mig any. [...]
|
172.
escàpula flotant
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Estat patològic produït per la paràlisi dels músculs de l'espatlla i l'atròfia consecutiva, que donen com a resultat continus moviments de l'espatlla quan hom mou el braç o l'esquena. [...]
|
173.
martell
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Esport
Projecció dempeus en què el lluitador agafa l'adversari per un canell i una espatlla, se'l carrega a l'esquena, fa un gir de 180° i el llança amb un moviment de dalt a baix. [...]
|
174.
porc esqueixat
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
Preparació de carn de porc, generalment espatlla, cuita a baixa temperatura durant molta estona, de manera que la carn es desfà i se separa de l'os, i esqueixada, a la qual s'afegeix salsa barbacoa. [...]
|
175.
omoclavicular
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Relatiu o pertanyent a l'espatlla i a la clavícula alhora. [...]
|
176.
omohioidal
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Relatiu o pertanyent a l'espatlla i l'os hioide alhora. [...]
|
177.
operació de Nélaton
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Excisió de l'articulació de l'espatlla per una incisió transversal. [...]
|
178.
pala
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Indumentària. Confecció
Part llisa de la xarretera, que se subjecta a l'espatlla. [...]
|
179.
espaldilla
(castellà)
Font
Diccionari castellà-català d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
f 1 [omóplato] omòplat m, escàpula. 2 [del cerdo, carnero] espatlla. [...]
|
180.
botifarra d'ou
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
Variant de la botifarra blanca elaborada amb carn magra de l'espatlla, cansalada, carn del cap o d'altres parts no nobles del porc, amb la inclusió d'ous frescos, amanida amb sal i pebre negre i cuita. [...]
|