1.
cata- [o cat-]
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Prefix que significa 'sota'. Ex.: catatèrmic, catafil·le, càtode. [...]
|
2.
tast
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Acció de tastar. Fer el tast d'un guisat. Fer el tast d'un meló. Gust que es troba en un menjar o una beguda en tastar-lo. Tal vianda té molt bon tast. Petita porció d'un menjar o una beguda que es pren com si fos solament per tastar-lo. Quan matarem, us enviarem un tast [...]
|
3.
espipellar
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Un ocell, especialment una gallina, picar amb el bec per menjar. Fer tast (d'un menjar o d'una beguda). [...]
|
4.
maltol
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Substància fragant i de tast característic, de fórmula empírica C6H6O3, extreta de l'escorça del làrix, emprada per a donar al pa i als pastissos gust i olor d'acabat de coure. [...]
|
5.
tast
Font
Diccionari català-castellà d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
m 1 [acció de tastar] prueba, cata f, catadura f p fr. 2 [gust, sabor] gusto, sabor. 3 [petita porció de menjar] cata f. 4 a tast [a prova] a prueba. [...]
|
6.
pou
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
pou d'exploració Pou obert per reconèixer un terreny determinat. pou d'extracció Pou per on s'extreu el mineral, el petroli o el gas. pou de tast Pou d'exploració. pou mestre Pou principal d'una mina. Perforació, sondatge. pou d'explotació Pou que forneix [...]
|
7.
cala
(castellà)
Font
Diccionari castellà-català d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
f 1 bot [Zantedeschia aethiopica] lliri d'aigua m. 2 [primer trozo] tast m, tatx m. 3 med [supositorio] cala. 4 [sonda] cala. 5 mar sentina. 6 geog cala. 7 a cala y cata a prova. [...]
|
8.
organolèptic -a
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Dit de la propietat d'un aliment que pot ser percebuda pels òrgans dels sentits, com ara el color, l'aroma, el tast o la textura. [...]
|
9.
sonda de mostratge de mantega
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Arts
Estri en forma de mànec amb una mena de cullera a cada banda, normalment fet de níquel o de plata, que s'insereix en una terrina de mantega per fer-ne un tast o un control. [...]
|
10.
sal de règim
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Producte d'un sabor que recorda la sal comuna, destinat a malalts que no poden ingerir sodi. Les sals de règim són sals càlciques d'aminoàcids, formiats, citrats o fosfats. En cal una gran quantitat per a salar i deixen un tast metàl·lic. [...]
|