Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

tapar

v. tr. [LC] Posar el tap (a una ampolla, un flascó, etc.), la tapadora (a una cassola, un pot, etc.). Aquesta garrafa, no l'has tapada bé. Màquina de tapar ampolles. Tapa la capsa de les galetes que es remolleixen.
v. tr. [LC] Un tap, una tapadora, interceptar la comunicació del contingut (d'una ampolla, d'un recipient, etc.), amb l'exterior. Aquest tap no tapa prou bé. La tapadora és petita, amb prou feines tapa.
tr. [LC] Posar (en un forat o una cavitat) alguna cosa que l'ompli o l'obstrueixi. Tapar els forats, les escletxes, amb guix, amb ciment. Tapar els sots del camí.
tr. [LC] Alguna cosa, estar (damunt una altra) ocultant-la, abrigant-la, defensant-la de la pols, de la mullena, etc. Duu un mocador que li tapa el coll. La funda que tapa el piano.
tr. [LC] Posar alguna cosa (damunt una altra) per protegir-la, amagar-la. És molt brut, això: tapeu-ho amb un drap. Tapar-se els ulls amb la mà. Tapar-se el nas amb un mocador. Tapar-se les orelles per no sentir un soroll. Tapeu-vos que fa molt de fred.
tr. [LC] Un cos opac, interceptar la vista (d'alguna cosa). Un núvol que ens tapava la lluna. Ves-te'n del davant, que ens tapes la vista.
tr. [LC] per ext. Tapar els defectes d'algú. Tapar una falta.
[LC] tapar algú Posar-li objeccions, sortir-li amb raons, etc., que el deixen sense saber què dir.
[LC] tapar forats [o tapar un forat] Atendre a despeses necessàries, deutes pendents.
[LC] tapar la boca a algú Obligar-lo a callar.
intr. pron. [LC] [ME] tapar-se el cel Cobrir-se de núvols fins a arribar a una nuvolositat de més de set octes.
intr. pron. [LC] [MD] Algú, no poder-se empassar res, mancar-li la respiració, com si tingués obstruït l'esòfag, tapades les vies respiratòries. A causa del refredat es tapava.
Institut d'Estudis Catalans
Abreviacions