201.
orella
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
però amb els apotecis en forma de copa irregular i oberts lateralment, lleugerament pedunculats (Otidea onotica). orella d'ase Trompeta 3 1. orella de burro Gírgola 1. orella de burro Trompeta 3 1. orella de castanyer Fetge de vaca b). orella de conill Tassa de bruc. orella [...]
|
202.
pedra
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
. Càlcul 1. Ha fet una pedra. Mal de pedra. no posar-se cap pedra al fetge Prendre-s'ho tot amb calma, no preocupar-se per res. Precipitació en forma de grans de glaç arrodonits i mig transparents, amb un diàmetre superior a 5 mil·límetres, formats per congelació de l [...]
|
203.
llengua
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Trichoglossum i Geoglossum, del grup dels ascomicets, que es caracteritza per tenir fructificacions erectes i negroses en forma de llengua o de maça, que surten de terra, isolades o en grups. llengua de vaca Fetge de vaca b). llengua de vedella Llengua de bou. llengua de Sant Pau Peix de la [...]
|
204.
àcid -a
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
per al procés de divisió cel·lular, és sintetitzada per les plantes i els bacteris i es troba abundantment en el fetge. àcid fòrmic Àcid de fórmula HCOOH, el més simple dels àcids orgànics, líquid incolor, d'olor picant i desagradable [...]
|
205.
capipota amb fetge d'ànec caramel·litzat, compota de poma i melmelada de tomàquet (guisat fet de les parts grasses del cap i els peus del bou, la vedella o el porc)
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
[...]
|
206.
depuració
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Eliminació d'una substància del corrent sanguini quan passa a través d'un òrgan, generalment el ronyó o el fetge. [...]
|
207.
paté
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
Pasta cuita feta de fetge i una barreja de carn, menuts i greix, a la qual s'afegeixen ingredients diversos per a lligar-la, com ara ous, i per fer-la untuosa, com ara llet o brou, juntament amb altres condiments, espècies i substàncies aromàtiques. [...]
|
208.
tetraodontoxina
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Substància extremament tòxica present a la pell, el fetge i els ovaris d'alguns peixos de la família dels tetraodòntids i en altres animals, com ara algunes salamandres, pops i granotes, que en cas d'ingestió bloqueja els canals de sodi de les cèl·lules i produeix insensibilitat nerviosa i paràlisi [...]
|
209.
pachorra
(castellà)
Font
Diccionari castellà-català d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
f 1 fam [indolencia] cançoneria, gansoneria, ganseria. 2 [tranquilidad] calma, flegma. 3 tener buena pachorra (o pachorra) no posar-se pedres al fetge, tenir el fetge gros (o molt de fetge, o un fetge de rajada, o un bon fetge), prendre-s'ho a la fresca. [...]
|
210.
extrahepàtic -a
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Situat fora del fetge, que té lloc fora del fetge. [...]
|