Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

Fitxa 6892/6

Títol

Ús de l'article en els noms de lloc 

Resposta

La majoria de topònims corresponents a noms de països i de poblacions no duen article. Així, no s'escriu article davant de noms com Albània, Mongòlia, Andorra, Flix, Mataró, Lleida, Reus, etc.

En canvi, hi ha topònims que s'escriuen amb l'article al davant, com ara els noms dels rius quan no van precedits de la denominació genèrica (el Cardener, la Noguera Ribagorçana, el Ter), els noms de totes les comarques menys Osona (la Selva, el Segrià, el Montsià, etc.), la denominació d'alguns països com El Salvador o les Bahames, i el nom d'algunes poblacions com la Fatarella, el Vendrell, sa Pobla, etc.

En alguns casos hi ha una certa fluctuació i es poden usar els topònims amb article o sense. Això succeeix amb alguns continents (Àfrica / l'Àfrica), certs països (Xina / la Xina; Argentina / l'Argentina) i algunes regions administratives o naturals (Toscana / la Toscana; Sàhara / el Sàhara).

Tant si l'article és obligatori com si és opcional, quan aquests noms de lloc apareixen en textos de tipus esquemàtic com llistes, quadres sinòptics o mapes, l'article se sol eliminar.


 

Classificació

Categoria
Toponímia
Abreviacions