Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

rata

f. [ZOM] [LC] Mamífer rosegador de la família dels múrids, de pelatge fosc al dors i clar al ventre, i amb les orelles dretes (Rattus norvegicus).
[ZOM] rata cellarda Mamífer rosegador de la família dels glírids, amb la cua llarga i peluda, de costums nocturns, que viu a la regió paleàrtica (Eliomys quercinus).
[ZOM] rata d'aigua Mamífer rosegador de la família dels arvicòlids, que habita a les vores de rierols i masses d'aigua (Arvicola sapidus).
[ZOM] rata de camp Rata negra.
[ZOM] rata dormidora grisa Liró 1 .
[ZOM] rata dormidora rogenca Mamífer rosegador de la família dels glírids, de pelatge castany clar i ulls grossos (Muscardinus avellanarius).
[ZOM] rata negra Mamífer rosegador de la família dels múrids, de cua llarga, amb les orelles grosses i el pelatge aspre i fosc al dors i blanquinós al ventre (Rattus rattus).
[ZOM] rata talpera Mamífer rosegador de la família dels arvicòlids, de costums diürns, que construeix galeries als prats alpins i subalpins i als camps de dalla (Arvicola terrestris).
f. [ZOM] rata bàndicut Bàndicut .
f. [LC] córrer la rata pel ventre Tenir gana.
[JE] el gat i la rata V. gat.
adj. i m. i f. [LC] Avariciós .
f. [LC] [ZOP] Peix de la família dels uranoscòpids, de 30 centímetres de llargada màxima, de color bru amb línies longitudinals més o menys marcades, ventre blanc i aletes ventrals i pectorals rosades, amb el cap gros, cuboide, dur i proveït d'espines, els ulls petits situats a la cara superior del cap, la boca ampla oberta cap a dalt, d'hàbits bentònics, que viu normalment colgat a la sorra (Uranoscopus scaber).
Institut d'Estudis Catalans
Abreviacions